ΑΘΗΝΑ
09:34
|
24.06.2026
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από τις 19.00 το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κλίμα έντασης και πολιτικών διαξιφισμών στο φόντο των λαϊκών συλλαλητηρίων που έχουν ως βασικό αίτημα τη δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών διεξάγεται από τις 19.00 το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή.

Η συζήτηση στη βουλή ξεκίνησε μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα 85 βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, και ανεξάρτητοι βουλευτές).

Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, που αποδοκίμασε την κυβέρνηση κατηγορώντας την για συγκάλυψη του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Ο Δουδωνής ανέφερε πως «η πρόταση μομφής είναι η κοινοβουλευτική έκφραση του αιτήματος εκατομμυρίων Ελλήνων για αλήθεια και δικαιοσύνη».

Παναγιώτης Δουδωνής

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός πλέον δεν την εμπιστεύεται.
Υπερασπίστηκε τις κινήσεις του κόμματός της για το έγκλημα στα Τέμπη ισχυριζόμενη πως πριν το τραγικό δυστύχημα είχε καταθέσει πάνω από 60 προτάσεις για ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ανεβαίνοντας στο βήμα, ισχυρίστηκε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση πως ζητούν να «πέσει η κυβέρνηση» αλλά θα πάρουν την «απάντηση» στο «σχέδιο καταστροφής της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή» κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της Ν.Δ. πως το μόνο που τους νοιάζει είναι «να μην τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας».

Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς που αναρωτήθηκε εάν θα έρθει στην προανακριτική επιτροπή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να καταθέσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγόρησε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή δεν τολμούν, όπως ανέφερε, να ζητήσουν πραγματική αλλαγή που θα εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα δικαιώσει τα θύματα των Τεμπών.

Θανάσης Παφίλης

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, που στηλίτευσε τις επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της προέδρου συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Μ. Καρυστιανού.

Αλέξανδρος Καζαμίας

Ακολούθησε δευτερολογία του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που επανέλαβε πως όσα συζητούνται απόψε έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια όπως εκφράστηκε στα τελευταία συλλαλητήρια.

Ακολούθησε παρέμβαση της αρχηγού του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αποδοκίμασε τις τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, θυμίζοντας την προϋπηρεσία του στην ακροδεξιά ΕΠΕΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρησε από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο πραγματογνώμονας των Τεμπών, Βασίλης Κοκοτσάκης

Στη Βουλή το ν/σ για την ισότητα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Ανταρσία» της Γερουσίας στον Τραμπ: Πέρασε το ψήφισμα για το τέλος του πολέμου κατά του Ιράν

Το ειδύλλιο Τραμπ-Μελόνι, μήπως τελειώνει;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα