ΑΘΗΝΑ
06:45
|
03.07.2026
Με πολύ οριακή πλειοψηφία και με την επίκληση της αντίθεσής τους σε ευρωομόλογα και δημοσιονομική χαλάρωση καταψήφισαν το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης οι Ολλανδοί βουλευτές.
Η αίθουσα του 150μελούς ολλανδικού νομοθετικού σώματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας καταψήφισε με πολύ οριακή πλειοψηφία το πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σχέδιο στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη οικονομικούς κινδύνους και έλλειψη σαφών κατευθυντήριων γραμμών, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Volkskrant.

Η πρόταση επανεξοπλισμού της ΕΕ, γνωστή ως σχέδιο REARM, παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νωρίτερα αυτό το μήνα και στοχεύει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του μπλοκ. Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνεια 150 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για αμυντικές δαπάνες και δημοσιονομικές εξαιρέσεις, κινητοποιώντας δυνητικά έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, στην Ολλανδία, οι οι επικριτές του σχεδίου έχουν προειδοποιήσει ότι στερείται συγκεκριμένου δημοσιονομικού πλαισίου και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική κρίση. Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σόοφ, υποστήριξε αρχικά την πρωτοβουλία, τρία από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (PVV, NSC, BBB) ψήφισαν εναντίον του REARM.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν ότι η εξάρτηση του σχεδίου σε κοινά δάνεια της ΕΕ θα αυξήσει το χρέος για τα κράτη μέλη και θα τα εκθέσει σε οικονομικούς κινδύνους. Ένας εκπρόσωπος του NSC σημείωσε ότι ενώ το κόμμα υποστηρίζει τη βοήθεια της Ουκρανίας και τους αυξημένους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ευρωομολόγων ή στην χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, όπως προτείνεται από το σχέδιο REARM.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι Γάλλοι Πράσινοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα