Σε μια προσπάθεια να προλάβει εξελίξεις, η Σομαλία φέρεται να έχει προσφέρει στις ΗΠΑ αποκλειστικό έλεγχο σε βασικά λιμάνια και αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στη Σομαλιλάνδη και την Πουτλάνδη.
Σύμφωνα με το Semafor, ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Μαρτίου, προσφέροντας στην Ουάσιγκτον «αποκλειστικό επιχειρησιακό έλεγχο» στο λιμάνι και την αεροπορική βάση στην Μπέρμπερα στη Σομαλιλάνδη και στο λιμάνι και την αεροπορική βάση Μποσάσο στο Πούτλαντ. Την επιστολή αναφέρει πως έχει δει και το Reuters.
Και οι δύο εγκαταστάσεις βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία κατά μήκος του Κόλπου του Άντεν, ενός θαλάσσιου διαδρόμου τεράστιας γεωπολιτικής αξίας, η απέναντι πλευρά του οποίου είναι στην Υεμένη.
Διαβάστε ακόμα:
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας δεν έχει τον de facto έλεγχο σε αυτές τις περιοχές.
Η προσφορά της κυβέρνησης της Σομαλίας προς τις ΗΠΑ φαίνεται να έρχεται λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να κινηθούν προς την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης.
Δημοσιεύματα ΜΜΕ τον Μάρτιο ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με την ηγεσία της Σομαλιλάνδης, διερευνώντας τι θα μπορούσε να ανταλλάξει με μια τέτοια αναγνώριση—συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Διαβάστε επίσης:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας, Αχμέντ Μοάλιμ Φίκι, έχει δηλώσει σχετικά ότι η Σομαλία θα απέρριπτε κατηγορηματικά «οποιαδήποτε πρόταση ή πρωτοβουλία, από οποιοδήποτε μέρος, που θα υπονόμευε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζει ειρηνικά στη γη των προγόνων του».
Η Σομαλιλάνδη αρνήθηκε επίσης ότι συμμετείχε σε τέτοιες συζητήσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης στην Χαργκέισα, Αμπντιραχμάν Νταχίρ Αντάν, σημείωσε ότι η επιδίωξη αναγνώρισης της περιοχής βασίστηκε στην πολιτική ιστορία και την αυτοδιοίκησή της και σε κανένα βαθμό δεν συνδέεται με τον εκτοπισμό Παλαιστινίων.
«Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την επικείμενη αναγνώριση της Σομαλιλάνδης», δημοσίευσε ο Άνταν στο Χ ως απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του Μογκαντίσου..
«Οι ΗΠΑ δεν είναι ανόητες. Ξέρουν με ποιον πρέπει να συνεννοηθούν όταν πρόκειται για το λιμάνι της Μπέρμπερα», είπε ο Νταχίρ Αντάν στο Reuters.
Το λιμάνι της Σομαλιλάνδης που επεκτάθηκε πρόσφατα στη Μπερμπέρα διευθύνεται από την DP World, εταιρεία που ανήκει πλειοψηφικά στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία από τους πλέον σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Από την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991, η Σομαλία βρίσκεται σε μια πολιτικά κατακερματισμένη κατάσταση.
Ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδρεύει στο Μογκαντίσου, μεγάλα τμήματα αυτής της χώρας του Κέρατος της Αφρικής ελέγχονται από αυτόνομες περιφερειακές αρχές ή ένοπλες φατρίες.
Η Σομαλιλάνδη, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, διατηρεί τη δική της κυβέρνηση και στρατό, αν και καμία χώρα δεν την έχει αναγνωρίσει ως κυρίαρχο κράτος.
Το λιμάνι της Μπερμπέρα βρέθηκε το περασμένο έτος στο επίκεντρο μιας οξείας διαμάχης μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, η οποία διαπραγματευόταν το να αποκτήσει πρόσβαση στο λιμάνι με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης. Η διπλωματική κρίση, στην οποία έλαβαν εμμέσως μέρος και άλλα κράτη, όπως η Αίγυπτος, επιλύθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, μετά από διαπραγματεύσεις Αιθιοπίας και Σομαλίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμα:
