Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση από δικαστήριο του Κιέβου για φερόμενη υποκίνηση σε λιποταξία και οργάνωση «παράνομης μεταφοράς έξω από τα κρατικά σύνορα», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
Ο Γιανουκόβιτς διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 έως το 2014, όταν ανετράπη κατά τη διάρκεια του (ευρω-)Μαϊντάν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έκτοτε έχει αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία. Λίγο μετά την απόδρασή του, το ουκρανικό κοινοβούλιο του αφαίρεσε επίσημα τον τίτλο του προέδρου.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν τώρα ότι η απόδραση του Γιανούκοβιτς τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν «παράνομη» και τον κατηγόρησαν ότι πήρε μαζί του τουλάχιστον 20 άλλα άτομα πέρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής του συνοδείας και στρατιωτικού προσωπικού.
Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι μετά την φυγή του Γιανουκόβιτς από το Κίεβο, ορισμένοι εργαζόμενοι της κρατικής ασφάλειας που ταξίδεψαν μαζί του στη Ρωσία δεν επέστρεψαν στα στρατιωτικά τους καθήκοντα, γεγονός που συνιστούσε λιποταξία.
Τη Δευτέρα, το Περιφερειακό Δικαστήριο Ποντόλσκι του Κιέβου δήλωσε ότι οι εισαγγελείς απέδειξαν τις παραβάσεις του Γιανουκόβιτς και καταδίκασαν ερήμην τον πρώην ηγέτη σε 15 χρόνια φυλάκισης, κρίνοντας τον ένοχο για οργάνωση παράνομης διέλευσης των συνόρων και υποκίνηση σε λιποταξία. Επιπλέον, το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας του Γιανουκόβιτς, Κονσταντίν Κόμπζαρ, σε δέκα χρόνια φυλάκισης για λιποταξία και οργάνωση παράνομης μεταφοράς προσώπων πέρα από τα κρατικά σύνορα.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Γιανουκόβιτς καταδικάζεται στην Ουκρανία. Το 2019, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών για φερόμενη προδοσία και υποβοήθηση του υποτιθέμενου «επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εκείνη την εποχή, ο δικηγόρος του Γιανουκόβιτς απέρριψε την ετυμηγορία ως παράνομη, υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε υπό την πίεση της ουκρανικής κυβέρνησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019.
Ο διάδοχος του Γιανουκόβιτς στην ουκρανική προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο, αντιμετωπίζει επίσης νομικές περιπέτειες στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να θέσει ξανά υποψηφιότητα όταν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Τον Φεβρουάριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου η προεδρική θητεία έληγε τυπικά πέρυσι, επέβαλε προσωπικές κυρώσεις στον Ποροσένκο και σε πολλά άλλα άτομα, ισχυριζόμενος ότι έτσι «προστατεύει» τη χώρα και «αποκαθιστάτη δικαιοσύνη». Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες μέσα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.
Διαβάστε ακόμα:
