ΑΘΗΝΑ
03:02
|
24.06.2026
Με κατηγορίες για κατασκοπεία προχώρησαν σε εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών η Ινδία και το Πακιστάν.
Αφότου απέλασε Πακιστανό διπλωμάτη, η Ινδία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον Πακιστανό επιτετραμμένο στο Νέο Δελχί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία και το Πακιστάν απέλασαν εκατέρωθεν διπλωμάτες την Τρίτη, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία. Η κίνηση αυτή εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις εν μέσω εντάσεων στα σύνορα, αποτελεί ωστόσο μια ηπιότερη προσέγγιση συγκριτικά με την ανταλλαγή πυραύλων που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες.

Το Νέο Δελχί διέταξε αρχικά την απέλαση ενός Πακιστανού διπλωμάτη, επικαλούμενο «δραστηριότητες πέραν του επίσημου ρόλου του» και υπονοώντας ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος εμπλεκόταν σε κατασκοπεία. Η Ινδία επέδωσε επίσης επίσημη διαμαρτυρία στον Πακιστανό επιτετραμμένο στο Νέο Δελχί σχετικά με τις ενέργειες του αξιωματούχου, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σε ανακοίνωσή του..

Το Πακιστάν απάντησε ζητώντας από έναν μη κατονομαζόμενο Ινδό διπλωμάτη στο Ισλαμαμπάντ να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν κήρυξε ένα μέλος του προσωπικού της Ινδικής Ύπατης Αρμοστείας στο Ισλαμαμπάντ, ως persona non grata για συμμετοχή σε δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το προνομιακό του καθεστώς», δήλωσε το υπουργείο την Τρίτη. Το Ισλαμαμπάντ ακολούθησε επίσης τα βήματα του Δελχί με το δικό του διάβημα.

Τα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά από μια σύντομη στρατιωτική αναμέτρηση. Ακολουθεί επίσης την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες τον περασμένο μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 αμάχους.

Αμέσως μετά την επίθεση, το Νέο Δελχί εφάρμοσε σημαντικά μέτρα για τη μείωση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεών του με το Ισλαμαμπάντ, επηρεάζοντας τις διπλωματικές αποστολές και τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων για τους Πακιστανούς υπηκόους. Η Ινδία ανέστειλε επίσης τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, η οποία επιτρέπει στις δύο χώρες να μοιράζονται τα νερά του συστήματος του Ινδού ποταμού.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απέλαση του Πακιστανού διπλωμάτη σχετιζόταν με διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών και φωτογραφιών από περιοχές στρατωνισμού και αεροπορικές βάσεις του Ινδικού Στρατού στην υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν. Την Κυριακή, η αστυνομία στην ινδική πολιτεία Παντζάμπ συνέλαβε δύο άτομα για φερόμενη διαρροή απόρρητων πληροφοριών του Ινδικού Στρατού σε έναν Πακιστανό προϊστάμενό τους, ανέφερε η India Today.

Η τελευταία απέλαση διπλωματών σημαίνει ότι το προσωπικό στις διπλωματικές αποστολές και των δύο χωρών έχει μειωθεί σε 29.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ισραήλ έφθασαν Μαροκινοί αξιωματικοί της Δύναμης Σταθεροποίησης Γάζας

Δεν συζητάμε για τους ιρανικούς πυραύλους, ξεκαθαρίζει ο Πεζεσκιάν

Παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο

Επιχείρηση απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα