ΑΘΗΝΑ
14:33
|
05.06.2026
Υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, δήλωσε η Κάγια Κάλας της Ε.Ε.
Οι σημαίες Ε.Ε. και Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη Βρετανία, και οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Ολλανδίας για επανεξέταση της ευρείας εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να γίνει επανεξέταση του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ το οποίο αναφέρει ως βάση των διμερών σχέσεων «ο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και των «δημοκρατικών αρχών».

Μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές επιπτώσεις στο Ισραήλ, δεδομένου ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του με τον διμερή όγκο εμπορικών συναλλαγών να ξεπερνά ετησίως τα 45 δισ. ευρώ.

«Είναι σαφές από τις σημερινές συζητήσεις ότι υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της επανεξέτασης του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η ίδια, ανέφερε ότι η απόφαση είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια»,δήλωσε.

Σχετικό θέμα είχαν θέσει πριν 15 μήνες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ζητώντας την αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ. Είχαν δε στείλει σχετική επιστολή  προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  η οποία δεν έκανε καν τον κόπο να τους απαντήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχόλιο Ράμα για το επενδυτικό σχέδιο του ζεύγους Κούσνερ-Τραμπ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στον Κουβανό πρόεδρο Ντίαζ-Κανέλ

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 24% η ΝΔ με 2η την ΕΛΑΣ του Τσίπρα – Το ΠΑΣΟΚ 4ο πίσω από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού

Αυξάνεται στα 1.600 ευρώ το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα