ΑΘΗΝΑ
19:06
|
23.06.2026
«Ήταν μια ήρεμη συζήτηση, όπως στις ταινίες με θέμα τη μαφία», είπε, σχολιάζοντας τις γύρω από τα ορυκτά διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ο Τάρας Κάτσκα.
Ο Ουκρανός υφυπουργός Οικονομίας, Τάρας Κάτσκα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία Κιέβου και Ουάσινγκτον για τις σπάνιες γαίες και τον άλλο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας θύμιζαν κάτι από «ταινία για τη μαφία», σύμφωνα με τον Ουκρανό υφυπουργό Οικονομίας, Τάρας Κάτσκα.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στα τέλη Απριλίου μετά από μήνες συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, θεσπίζει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο και παρέχει στην Ουάσινγκτον κατά προτεραιότητα πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία αμερικανική εγγύηση ασφάλειας, ένα σημείο που υπογράμμισε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παρά τις προσπάθειες του Κιέβου να συνδέσει την οικονομική συνεργασία με αμυντικές δεσμεύσεις.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από τους Times την Πέμπτη, ο Κάτσκα περιέγραψε τον τόνο των συνομιλιών ως «ήρεμο… σαν σε ταινία της μαφίας», όπου ισχυρές προσωπικότητες με κοστούμια αποφασίζουν «για ζητήματα ζωής και θανάτου» σε ήσυχα, γεμάτα ένταση δωμάτια.

Ο 46χρονος υφυπουργός αναγνώρισε ότι η πίεση από την Ουάσινγκτον ήταν έντονη. «Φυσικά, είδαμε όλες τις αναρτήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social. Αλλά αν αφαιρέσουμε το συναίσθημα από αυτό, απλώς υποδηλώνει ένα έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας εδώ και τώρα», τόνισε ο υφυπουργός.

«Φανταστείτε να πίνετε δώδεκα Red Bulls — έτσι ένιωθα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν στις αρχές Απριλίου όταν το σχέδιο συμφωνίας διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, οδηγώντας σε αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, σημείωσε τον Μάρτιο: «[Ο Τραμπ] καταλαβαίνει ότι ο αμερικανικός λαός έχει βαρεθεί να πληρώνει τον λογαριασμό για αυτόν τον πόλεμο, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων». Αυτό το συναίσθημα ερμηνεύτηκε ευρέως από τους Ουκρανούς ως ενίσχυση της επείγουσας ανάγκης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει απτά οφέλη, όπως η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης.

Ο Κάτσκα δήλωσε ότι παρά την ένταση τελικά ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να «βρουν κοινό έδαφος».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Επιχείρηση απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

Αρμαγεδδών υπογεννητικότητας κλείνει ή συγχωνεύει δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Ορίστηκαν οι τομεάρχες της ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα

Έτοιμη η Μόσχα για συνομιλίες με το Κίεβο, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα