ΑΘΗΝΑ
04:12
|
04.06.2026
Η συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων σταθμών παραγωγής ρεύματος υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό.
Εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του τζιχαντιστή Προέδρου της Συρίας, Άχμεντ αλ Σαράα, υπέγραψε απόψε στη Δαμασκό εντός του Προεδρικού Μεγάρου συμφωνία αξίας 7 δισ. δολαρίων με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ εταιριών από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κατάρ για την αποκατάσταση του συριακού δικτύου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 5.000 MW.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν μόνον ο Σύριος Πρόεδρος Άχμεντ αλ Σαράα αλλά και ο νέος απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Συρία και Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σύριου υπουργού Ενέργειας, Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, πρόκειται για «ιστορική στιγμή» και σημείο «καμπής» για την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτροδότησης στη χώρα, στην οποία τα πολύωρα μπλακάουτ (συχνά ως και 20 ωρών) είναι υπόθεση «ρουτίνας».

Ποιες εταιρίες συμμετέχουν

Η κοινοπραξία συγκροτείται από την αμερικανική εταιρία «Power International USA», τις τουρκικές εταιρίες «Cengiz Enerji Kalyon» και «GES Enerji» και την καταριανή «UC Concession Investments».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας σχεδιάζεται η ανέγερση τεσσάρων μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην κεντρική και ανατολική Συρία καθώς και ένα ηλιακό πάρκο με φωτοβολταϊκά για την παραγωγή 1.000 megawatt στη νότια Συρία. Τα εργοστάσια θα φτιαχτούν με αμερικανική και ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Υπολογίζεται πως από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες θέσεις εργασίας και έμμεσα πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Απολογίες για τη διαρροή δεδομένων αποδήμων: Κανείς δεν ήξερε, δεν είδε, δεν κατάλαβε…

Συνέντευξη Νετανιάχου στο CNBC για…αρραγές μέτωπο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν και Χεζμπολάχ

Η Τουρκία παραμένει εκτός του προγράμματος των F-35 λέει ο Μάρκο Ρούμπιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα