Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία για την Προανακριτική για τα Τέμπη εάν δεν αλλάξει ο τρόπος που επέλεξε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.
Μιλώντας στον ρ/σ “Παραπολιτικά Fm” ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά αδίκημα και ανά πρόσωπο και όχι ανά πρόσωπο συνολικά την πρόταση του κάθε κόμματος. Υπάρχει μία μεθόδευση από την διάσκεψη των προέδρων να μην επιλέξουν οι βουλευτές για ποια αδικήματα θα πρέπει να ελεγχθούν αλλά για ποια πρόσωπα με βάση την πρόταση του κόμματος. Θα μας βάλουν να επιλέξουμε εάν συμφωνούν οι βουλευτές συνολικά για την πρόταση του κόμματος. Εμείς θα βάλλουμε ζήτημα από την πρώτη στιγμή επί της διαδικασίας».
Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, @SFamellos, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.#ΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣhttps://t.co/MuaFz1QD9y
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) June 18, 2025
Συνολικότερα είπε ότι υπάρχει κίνδυνος αμνήστευσης. Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος συνολικότερα τόνισε:
Την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή την ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης δίχως συνεννόηση. Εμείς με τη Νέα Αριστερά ξεκινήσαμε την συζήτηση για κοινή πρόταση και σταμάτησε όταν μπήκε το όνομα του κ. Μητσοτάκη.
Τέλος, απέδωσε τη διαφωνία στη συνέχεια της Νέας Αριστεράς στο ότι επικράτησαν απόψεις που δεν θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ακόμη ότι τελικά «στον ΣΥΡΙΖΑ καταλήξαμε σε μία πρόταση που δεν έχει τα αδικήματα της πρότασης που υπέγραψαν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση
