ΑΘΗΝΑ
19:42
|
25.06.2026
Σκίτσα συναλλαγών φόβου και τρόμου μπροστά σε μηχανήματα αυτόματης… κερδοφορίας.
Του Αντώνη Βαβαγιάννη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η είδηση είναι: Αναλήψεις μετρητών από εκατοντάδες ATM οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν χωρίς κόστος, πλέον χρεώνονται με περισσότερα από δύο ευρώ ανά συναλλαγή. Αιτία η πώληση σε ιδιωτική εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς των σημείων στην οποία ανήκαν 850 ATMs. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να μεταβιβάσει σε ιδιωτική εταιρεία -στην οποία και η ίδια η τράπεζα- κρατάει ένα μειοψηφικό ποσοστό. Τα αποκαλούμενα ιδιωτικά ATM δηλαδή μηχανήματα τα οποία δεν φέρνουν πλέον το σήμα ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυξάνονται σε 3.200 σε όλη τη χώρα.

Του Αντώνη Βαβαγιάννη

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει: «Κανένα παράθυρο χρεώσεων δεν πρόκειται να ισχύσει, έστω και σε ένα ποσοστό των μηχανημάτων ανάληψης στα ATM», διαβεβαιώνουν οι πηγές του Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι «σε περίπτωση που δούμε ότι υπάρχουν χρεώσεις ‘δύο ταχυτήτων’, η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά». (Αυτό θα πει… πυγμή!)

Του Jeff Koterba (ΗΠΑ)

Η Αντιπολίτευση αντέδρασε: Για ανεξέλεγκτες από την κυβέρνηση τράπεζες και δικαιολογημένες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις κρυφές χρεώσεις στα ΑΤΜ έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Παύλος Γερουλάνος από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και σχετική ερώτηση, προς τη Κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι «επέτρεψε για ακόμη μία φορά στις τράπεζες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα».

Δήλωση για τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και ανοχή απέναντι στην τακτική Τράπεζας να επιβαρύνουν τους πολίτες ακόμη και για στοιχειώδεις συναλλαγές.

Ανάληψη μετρητών: Χρέωση 2,1 ευρώ. Ερώτηση υπολοίπου: Χρέωση 1,5 ευρώ. Πού γίνονται αυτά; Στην Ελλάδα. Στην Τράπεζα Πειραιώς. Για να κάνεις ανάληψη και ερώτηση υπολοίπου από τον λογαριασμό σου χρεώνεσαι 3,6 ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει γενικώς “θα δούμε”. Μεγάλη απάτη, μεγάλη ντροπή! Ας μας πει κάτι γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης στο κυριακάτικο μήνυμά του!

Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εντός της ημέρας τροπολογία για την κατάργηση των πρόσθετων χρεώσεων στα ΑΤΜ.

Οι τράπεζες έχουν 13 δισεκατομμύρια ευρώ αναβαλλόμενο φόρο, έχουν κερδοφορία 8 δισ. σε δύο χρόνια και έδωσαν μερίσματα 1,23 δισ. στους μετόχους τους. Ώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Και το ΜέΡΑ25 τόνισε: Ένα Δημόσιο Σύστημα Πληρωμών είναι η μόνη απάντηση στο καρτέλ.

Εμείς, τα ATM και οι τράπεζες σε σκίτσα:

Του Oguz Gurel (Τουρκία)

Του Amorim (Βραζιλία)

Του Farid Huseynli (Αζερμπαϊτζάν)

Της Nahid Zamani (Ιράν)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη

Πάει και ο Ιππότης…

Πόσο κάνει;

Τεράστια νίκη…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα