ΑΘΗΝΑ
10:44
|
07.07.2026
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς τέθηκε επικεφαλής εποίκων που εισέβαλαν στη Βόρεια Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, μεταξύ εποίκων που έκαναν έφοδο στη Βόρεια Δυτική Όχθη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς που είναι παράλληλα επικεφαλής του Συμβουλίου Οικισμών της Δυτικής Όχθης τέθηκε σήμερα αρχηγός «στρατιάς» εκατοντάδων εποίκων που επέβαιναν σε πέντε λεωφορεία για πραγματοποιήσουν «έφοδο» στην περιοχή Τάρσαλα, όπου βρισκόταν προ 20ετίας παράνομος εβραϊκός εποικισμός, νότια της Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων  WAFA,  οι έποικοι που επέβαιναν σε πέντε λεωφορεία έχοντας στο πλευρό τους μεγάλο αριθμό οχημάτων του στρατού και μία μπουλντόζα.

Οι δυνάμεις αυτές εισήλθαν στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό  Sanur που υποτίθεται πως είχε διαλυθεί το 2005.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στην περιοχή με τον Σμότριτς να έχει στο πλευρό του και τον Γιόσι Νταγκάν, πρόεδρο του Συμβουλίου Εποικισμών Βόρειας Δυτικής Όχθης, που συμμετείχε στις επιθέσεις αυτές.

Όπως υπενθυμίζει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA,  τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την εκ νέου «αποκατάσταση» 22 παράνομων εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών Homesh  Tarsala της επαρχίας Τζενίν.

Η αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας στη Λευκωσία

Έντονη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Κύπρο.

πως αναφέρεται, η εν λόγω ενέργεια «είχε ως στόχο την επανεγκατάσταση εποίκων σε εδάφη που είχαν εκκενωθεί εδώ και 20 χρόνια» και «ενισχύει την εκμετάλλευση των εδαφών των Παλαιστινίων, για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών».

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την κλιμάκωση της εισβολής Ισραηλινών αξιωματούχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ σε ισραηλινό οικισμό πριν από λίγες ημέρες, και θεωρούμε αυτή την κίνηση ως δείγμα της ισραηλινής αλαζονείας και της συνεχούς προσπάθειας για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ  στα κατεχόμενα εδάφη, απειλώντας άμεσα τη λύση των δύο κρατών», αναφέρεται στη συνέχεια.

«Καταγγέλλουμε την ενοχή της διεθνούς κοινότητας για την σιωπή της απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η οποία ενθαρρύνει την ισραηλινή κατοχή να συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την επίτευξη της ειρήνης. Καλούμε τα κράτη και την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβουν τις νομικές και πολιτικές τους ευθύνες και να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εγκληματικές ενέργειες κατά του Παλαιστινιακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι Γάλλοι Πράσινοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα