ΑΘΗΝΑ
00:59
|
04.06.2026
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσής του, το Ισραήλ διαπραγματεύεται με την Ινδονησία, τη Σομαλιλάνδη, την Ουγκάντα, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν, το οποίο το αρνήθηκε.
Ισραηλινός στρατιώτης σε παιδικό δωμάτιο στη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ισραηλινό κανάλι 12 αποκάλυψε ότι το Ισραήλ διεξάγει συνομιλίες με πέντε χώρες – την Ινδονησία, τη Σομαλιλάνδη, την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν και τη Λιβύη – σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού και μετεγκατάστασης Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Οι τελευταίες αναφορές του ισραηλινού ΜΜΕ έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Ισραήλ να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους μέσω σχεδίων εθνοκαθαρτικού εκτοπισμού που μεταμφιέζονται σε «εθελοντική μετανάστευση».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το κανάλι, ορισμένες χώρες έχουν γίνει πιο ανοιχτές από πριν στο να δεχτούν τη λεγόμενη «εθελοντική μετανάστευση» από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τονίζονται ιδιαίτερα η Ινδονησία και η Σομαλιλάνδη. Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αρνείται την ύπαρξη διαπραγματεύσεων το Νότιο Σουδάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν εξέδωσε ανακοίνωση στις 13 Αυγούστου στην οποία αρνείται ότι διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα, απορρίπτοντας τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και μη αντιπροσωπευτικούς της θέσης της κυβέρνησης:

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση ή πολιτική της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν».

Η απάντηση ήρθε αφότου το επικαλούμενο έξι ενημερωμένες πηγές AP ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε έρθει σε επαφή με την Τζούμπα σχετικά με τη μεταφορά Παλαιστινίων από τον πολιορκημένο θύλακα στο Νότιο Σουδάν.

Δύο Αιγύπτιοι φέρονται να αξιωματούχοι δήλωσαν στο AP ότι γνώριζαν τέτοιες επαφές μεταξύ Ισραήλ και Νότιου Σουδάν εδώ και αρκετούς μήνες και είχαν προτρέψει την Τζούμπα να μην συμφωνήσει να δεχτεί τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Απολογίες για τη διαρροή δεδομένων αποδήμων: Κανείς δεν ήξερε, δεν είδε, δεν κατάλαβε…

Συνέντευξη Νετανιάχου στο CNBC για…αρραγές μέτωπο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν και Χεζμπολάχ

Η Τουρκία παραμένει εκτός του προγράμματος των F-35 λέει ο Μάρκο Ρούμπιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα