ΑΘΗΝΑ
23:43
|
10.06.2026
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, Beyond Borders, που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε την Κυριακή, 24 Αυγούστου, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου γνωστό ως «Beyond Borders» δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να δουν ενδιαφέρουσες ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με παράλληλες πολυποίκιλες εκδηλώσεις, εργαστήρια, εκθέσεις και συναυλίες.

Το φεστιβάλ Beyond Borders Καστελόριζου εστιάζει στην πορεία του ελληνικού ντοκιμαντέρ, ενός κινηματογραφικού είδους που αναμετράται με την πραγματικότητα, την καταγράφει, τη σχολιάζει και την αναδιαμορφώνει, με τον πιο ευφάνταστο και άμεσο τρόπο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, στο Καστελλόριζο αυτόν τον τόπο-σύμβολο της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής συνάντησης, η τέχνη της αφήγησης συνεχίζει ακούραστα το ταξίδι της. Εκεί, το Beyond Borders επιμένει να διευρύνει ορίζοντες. Μέσα από τις ταινίες του, αναζητά την πιο απλή και συνάμα πιο απαιτητική αποστολή: την ανακάλυψη της ανθρωπιάς, όπου κι αν αυτή κατοικεί και απ’ όπου και αν προέρχεται.

Οι ταινίες αρχής και τέλους

Η πρώτη ταινία έκανε πρεμιέρα είναι το ντοκιμαντέρ των Andreas Hartmann και Arata Mori για τους χιλιάδες ανθρώπους στην Ιαπωνία που εξαφανίζονται κάθε χρόνο δίχως να αφήσουν πίσω τους ούτε ένα ίχνος και είναι γνωστοί ως «Johatsu» («Εξατμισμένοι»). Η ιαπωνο-γερμανική ταινία λέγεται «Johatsu-Into thin air» είναι διάρκειας 86 λεπτών και είναι παραγωγής του 2024.

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου θα ολοκληρωθεί με την προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Οι Κυνηγοί των Αστεροϊδών» «Asteroid Hunters» του 2024 που αφορά το «κυνήγι» αστεροειδών από πλανητολόγους, αστροφυσικούς, γεωχημικούς και άλλους ειδικούς.

Παράλληλες δράσεις

 Εκτός από τις προβολές στα διαγωνιστικά τμήματα και στο Πανόραμα, το Audiovisual Pitching Lab, τα masterclasses, το Φόρουμ Συμπαραγωγών, τα εργαστήρια ντοκιμαντέρ και τις συζητήσεις, το Beyond Borders διοργανώνει στο Καστελλόριζο μια σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους:

Μουσικά Ιντερλούδια (25-28/8 στην πλατεία Ηρώου)

Ανάμεσα στις προβολές του κυρίως διαγωνιστικού τμήματος οι φιλότεχνοι θα απολαύσουν το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, που αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, την βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Με το ντοκιμαντέρ μου ταξιδεύω: Εκπαιδευτική δράση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (25-27/8, 10.00-11.00 στο Δημαρχείο)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, έχει στρατηγικά επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τη σχολική κοινότητα της Κρήτης. Ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ντοκιμαντέρ για την τοπική ιστορία. Ντοκιμαντέρ που βασίζονται κυρίως στην προφορική μαρτυρία. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και η ομάδα εκπαίδευσης και παραγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντιούνται σε ένα κοινό, δημιουργικό ταξίδι γνωριμίας με την τέχνη του ντοκιμαντέρ, καθώς και με πτυχές της τοπικής και προφορικής ιστορίας.

Ξυλοπόδαρος (27-28/8, 19.30-21.30 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου του πηγαδιού). Κατάγεται από την Αγγλία και ζει (και) στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Neil Adrian Blakemore, ως ξυλοπόδαρος με ειδικά σχεδιασμένα ελατηριωτά ξυλοπόδαρα, θα σκορπίσει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους με το ύψος του, τις ικανότητές του και την ευκινησία του.

Επίδειξη και Μαθήματα Σκάκι με Ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (25-29/8, 11.30-12.30 στην Αγορά)

Στο πλαίσιο του 10ου Beyond Borders, ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση με επίκεντρο το σκάκι, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά όλων των ηλικιών. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα προσφέρονται μαθήματα σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και επιδείξεις παιχνιδιού.

Νυχτερινές Εξομολογήσεις – Συναυλία με τους Μίλτο Λογιάδη (πιάνο) και Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν) (30/8, 19.15 στην πλατεία Ηρώου)

Η συναυλία «Νυχτερινές Εξομολογήσεις» φέρνει κοντά δύο διακεκριμένους Έλληνες σολίστ, τον μαέστρο και πιανίστα Μίλτο Λογιάδη και τον συνθέτη και δεξιοτέχνη του ακορντεόν Χρήστο Ζερμπίνο.

Σμιλεύοντας τον τόπο, Έκθεση Γλυπτικής του Αλέξανδρου Ζυγούρη (25-30/8, 18.00-20.00, ατελιέ Ζυγούρης)

Ο Αλέξανδρος Ζυγούρης είναι γλύπτης και ζει στο Καστελλόριζο τα τελευταία 35 χρόνια. Γι’ αυτόν, η τέχνη της γλυπτικής αφαιρεί τα περιττά για να αναδείξει την ουσία. Γεννήθηκε και ζει ανάμεσα σε αυτούς τους απόκρημνους βράχους που έχουν δει και βιώσει κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Το Φεστιβάλ Beyond Borders στο Καστελόριζο ολοκληρώνεται την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Δωσίλογοι και Ονειροπόλοι», του Ξενοφώντα Κοντιάδη την Πέμπτη 11 Ιουνίου

Θεσσαλονίκη: Μέτωπο εργαζομένων για τις 11 απολύσεις στο ΚΘΒΕ

Μεγάλες ζημιές στο ιστορικό μουσείο της Σεβαστούπολης από ουκρανικό drone

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα