ΑΘΗΝΑ
14:15
|
23.06.2026
Κινήσεις με στόχο την αύξηση του ποσοστού της κυβέρνησης στο μονοπώλιο διαμαντιών De Beers γίνονται μπροστά στην κρίση.
Διαμάντια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνεται η αβεβαιότητα στην Μποτσουάνα μετά την επείγουσα υγειονομική κατάσταση που κήρυξε την Τρίτη, 26 Αυγούστου, η κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Ντούμα Μπόκο, επικαλούμενος την πλήρη κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα μετά τις περικοπές δαπανών από τις ΗΠΑ και τα αδειανά κρατικά ταμεία.

Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, Ντούμα Μπόκο

Είχε προηγηθεί προ βδομάδων η προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας πως το σύστημα είναι στα όριά του οφείλοντας πάνω από 75 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές κλινικές και εισαγωγείς φαρμάκων και αναλώσιμων.

Η οικονομία της Μποτσουάνα, η οποία έχει πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ατόμων, έχει πληγεί από την ύφεση στη διεθνή αγορά διαμαντιών, καθώς είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο. Η πίεση, που τροφοδοτείται περαιτέρω από τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας, έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτώχειας.

Αναζήτηση επενδυτικών συμβουλών με στόχο την De Beers

Η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε πως προσέλαβε την γαλλική επενδυτική τράπεζα Lazard και την  ελβετική CBH (Compagnie Bancaire Helvétique), σχετικά με «την πιθανή εξαγορά ολόκληρου ή μέρους του ελέγχου της εταιρίας εξόρυξης διαμαντιών De Beers.

Η Lazard έχει ιστορικό παροχής συμβουλών σε κυβερνήσεις σε περίπλοκες οικονομικές καταστάσεις. Έχει επίσης εργαστεί σε μεγάλες συμφωνίες εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας εξαγοράς της Anglo American από την BHP πέρυσι (που κατέχει το 85% της De Beers).

Η Μποτσουάνα την περασμένη εβδομάδα σύναψε μια επενδυτική συμφωνία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Al Mansour Holdings του Κατάρ, η οποία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε μια σειρά τομέων, από την εξόρυξη και τον τουρισμό έως τη γεωργία, και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας συμφωνίας με την De Beers.

Αρκετά άτομα που έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες με την Μποτσουάνα και τη διαδικασία πώλησης της De Beers εξέφρασαν την απορία τους για την εμπλοκή της CBH, η οποία δεν φημίζεται για σημαντικούς ρόλους συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της εξόρυξης.

Η (νοτιοαφρικανικών και βρετανικών συμφερόντων) εταιρεία De Beers, που ιδρύθηκε το 1888 από τον Σέσιλ Ρόουντς, είχε κάποτε τον έλεγχο και το παγκόσμιο μονοπώλιο στην αγορά διαμαντιών. Σήμερα, η Anglo American κατέχει το 85% της εταιρείας και η κυβέρνηση της Μποτσουάνας το 15%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Κολομβία: Στο «κόκκινο» μετά το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα και τις καταγγελίες για νοθεία

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου λόγω των απειλών ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Συνάντηση Τέχνης και Ιατρικής στο SNF Nostos στις 24 Ιουνίου

Παγίωση του δυτικού προσανατολισμού της Αρμενίας ύστερα από αμφιλεγόμενες εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα