Αγωγή κατά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε σήμερα η Αφροαμερικανίδα Λίζα Κουκ που είναι στέλεχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) με αφορμή την απόφαση του πρώτου να την αποπέμψει επικαλούμενος «δόλια και εγκληματική συμπεριφορά» κατά τη διαδικασία αίτησης στεγαστικών δανείων για δύο σπίτια σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν τα οποία η ίδια δήλωσε αμφότερα σαν «κύρια κατοικία».
Στην αγωγή της, η Κουκ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ παραβίασε έναν ομοσπονδιακό νόμο που επιτρέπει στον πρόεδρο να απομακρύνει έναν κυβερνήτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μόνο για συγκεκριμένο λόγο. Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντως φαίνεται πως έχει προηγούμενα με την Λ. Κουκ καθώς την είχε κατηγορήσει για απάτη και το 2021, ένα χρόνο πριν ενταχθεί στο διοικητικό όργανο της Fed.
Breaking News: Federal Reserve Governor Lisa Cook filed a lawsuit on Thursday claiming President Trump has no power to remove her from office, setting up a legal battle that could reset long-established norms for the U.S. central bank's independence. https://t.co/XQv2XMnM6p pic.twitter.com/XHwu20CaKp
— Yahoo News (@YahooNews) August 28, 2025
Όπως εκτιμούν αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές, η υπόθεση πιθανότατα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου η συντηρητική πλειοψηφία έχει επιτρέψει, τουλάχιστον προσωρινά, στον Τραμπ να απολύει αξιωματούχους από άλλες υπηρεσίες. Πρόσφατα ωστόσο έδειξε ότι η Fed μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για μια σπάνια εξαίρεση από τον άμεσο έλεγχο του προέδρου.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της Fed από τον Λευκό Οίκο όσον αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο δολάριο και την αμερικανική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Αν τελικά ο Τραμπ επιτύχει να αποπέμψει και πρακτικά την Κουκ από το Δ.Σ. της FED τότε θα μπορέσει να ορίσει τον τέταρτο υποψήφιο του στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed στο φόντο της γνωστής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της,Τζερόμ Πάουελ, για την άρνησή του να προχωρήσει εδώ και καιρό στη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
