ΑΘΗΝΑ
00:22
|
30.06.2026
«Κρυφές» συναλλαγές έχουν «εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αντιπάλων των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απομονώσει το Ιράν», ανέφερε…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν μέσω ενός μυστικού συστήματος πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ ανταλλάσσοντας πετρέλαιο με αντάλλαγμα έργα υποδομής, ανέφερε χθες η Wall Street Journal.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν σχεδόν αδύνατο να πληρώσει το Ιράν για το πετρέλαιό του. Η Κίνα έχει βρει τον τρόπο να το κάνει ούτως ή άλλως, σε μια συμφωνία που ήταν σε μεγάλο βαθμό μυστική», σημείωσε η WSJ.

«Η κρυφή δίοδος χρηματοδότησης έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αντιπάλων των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απομονώσει το Ιράν».

Μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιβάλλει μια «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» για να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου του Ιράν χρησιμοποιώντας οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, οι ιρανικές εξαγωγές έφτασαν σε υψηλό πολλών ετών τον Ιούνιο πριν από τον 12ήμερο πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους από διάφορες δυτικές χώρες, η WSJ περιέγραψε το σύστημα ανταλλαγής ως εξής: «Το ιρανικό πετρέλαιο αποστέλλεται στην Κίνα – τον μεγαλύτερο πελάτη της Τεχεράνης – και, σε αντάλλαγμα, κρατικά υποστηριζόμενες κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν υποδομές στο Ιράν».

Αυτή η ανταλλακτική προσέγγιση επέτρεψε στην Τεχεράνη να λάβει έως και 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής πέρυσι, υποστήριξε η WSJ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρατική ασφαλιστική εταιρεία Sinosure διοχετεύει κινεζικά κεφάλαια από αγορές πετρελαίου για να πληρώσει Κινέζους εργολάβους που εργάζονται στο Ιράν μέσω ενός χρηματοοικονομικού οχήματος που ονομάζεται «Chuxin».

Για να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά την αποστολή πετρελαίου, οι έμποροι χαρακτηρίζουν το ιρανικό πετρέλαιο κυρίως ως μαλαισιανό, μετά από μεταφορές από πλοίο σε πλοίο κοντά στα μαλαισιανά ύδατα, ανέφερε το Reuters τον Σεπτέμβριο.

Η Κίνα έχει αγοράσει πάνω από το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο 1,43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου δήλωσε στην WSJ ότι «δεν γνώριζε» τη συμφωνία ανταλλαγής προσθέτοντας και ότι «αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις».

Διαβάστε ακόμα:

«Οι ιρανικές οντότητες βασίζονται σε δίκτυα σκιώδους τραπεζικής για να αποφύγουν τις κυρώσεις και να μετακινήσουν εκατομμύρια», δήλωσε ο Τζόν Κ. Χάρλεϊ, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο για τέτοιες αγορές και έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα για τον «σκιώδη στόλο» που διακινεί ιρανικό αργό πετρέλαιο, πρόσθεσε η WSJ.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι το πετρελαϊκό της εμπόριο με το Ιράν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και ότι οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν είναι παράνομες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την πολεμοκάπηλη πολιτική ΗΠΑ και Ιαπωνίας καταγγέλλει η Βόρεια Κορέα

Επιστολή Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στον Μητσοτάκη

Στενότερες οι σχέσεις με την Ινδία με επίκεντρο τον εμπορικό διάδρομο, IMEC

Η Ουκρανία διάδρομος για τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καταγγέλλει η Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα