ΑΘΗΝΑ
19:58
|
25.06.2026
Στη Βουλγαρία δημιουργείται κόμβος θαλάσσιας ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κόμβος θαλάσσιας ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργείται στη Βουλγαρία στο πλαίσιο στόχων που καθορίζονται στη νέα στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε.

Την ανακοίνωση της είδησης έκανε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκ Γκεοργκίεφ, σε συνάντηση για τη διαπεριφερειακή ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στην οποία συμμετείχαν οι ομόλογοί του των κρατών μελών της Ε.Ε. και των χωρών Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας.

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ

Στη διάρκεια της πρώτης ολομέλειας, οι υπουργοί συζήτησαν τη νέα στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε. για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δείχνει τη σημασία της περιοχής για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης.

Ο Γκεοργκίεφ υποστήριξε ότι  η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνδεσιμότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι προς το συμφέρον «όχι μόνο της Βουλγαρίας» και των παράκτιων κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το Πρόγραμμα Συνδεσιμότητας, που επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας κάνοντάς την «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας μέσω των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ανάπτυξη βιώσιμων δεσμών μεταξύ της Ε.Ε., των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, της Τουρκίας και των κρατών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και την επέκταση των υποδομών και των διαδρόμων μεταφορών που είναι σημαντικοί για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, ο Γκεοργκίεφ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα επιτρέψει στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να περάσει από τον εναέριο χώρο της για να διευκολύνει μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βουδαπέστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επτά πρώτα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά του λαγοκέφαλου

Στη Βουδαπέστη ο Πιερρακάκης

Το ΥΠΕΞ συλλυπάται τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα αλλά δεν στέλνει βοήθεια…

Αντιδράσεις στη Γεωργία για την επίθεση της Ε.Ε. στην Εκκλησία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα