ΑΘΗΝΑ
11:09
|
29.06.2026
Το πρόσχημα των ΗΠΑ είναι η ασφάλεια των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ..
Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σενάριο διχοτόμησης της Λωρίδας της Γάζας εξετάζουν ΗΠΑ και Ισραήλ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ)  τις 22/10 τονίζοντας πως οι δύο χώρες σχεδιάζουν να αρχίσουν την ανοικοδόμηση από τις περιοχές που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός τάχα επειδή «είναι σχετικά ασφαλέστερες».

Η ανοικοδόμηση στις άλλες περιοχές που θεωρείται πως τελούν υπό τον έλεγχο της Χαμάς σχεδιάζεται να ξεκινήσει μόνο εφόσον η οργάνωση αφοπλιστεί και παραδώσει την εξουσία.

Έμμεση αναφορά στο σχέδιο αυτό έκανε την Τρίτη ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, καθώς είπε πως υπάρχουν «δύο περιοχές στη Γάζα» εκ των οποίων η μία είναι «σχετικά ασφαλής» και η άλλη «απίστευτα επικίνδυνη». Ώσπου να γίνει όλη η περιοχή ασφαλής, δεν θα διοχετευτούν καθόλου κεφάλαια ανοικοδόμησης στον τομέα της Χαμάς.

Το σχέδιο αυτό που προωθεί από το παρασκήνιο ο γαμπρός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, προκαλεί την έντονη ανησυχία αραβικών χωρών καθώς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή του στο έδαφος της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

NYT: Οι γιοι του Τραμπ κερδοσκοπούν πίσω από κρατικές συμφωνίες με το Καζακστάν

Πολιτικό «διαζύγιο» με βαριές κουβέντες: Αποχώρησε η Τζάκρη από τους «Δημοκράτες»

Ιράκ: Συλλήψεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Θραύσματα ουκρανικού drone προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα