ΑΘΗΝΑ
13:36
|
23.06.2026
Η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολη επιλογή: είτε να χάσει την αξιοπρέπειά της, είτε να διακινδυνεύσει να χάσει έναν σημαντικό εταίρο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάγγελμα σε δραματικό τόνο που αναδεικνύει τα αδιέξοδα που προκάλεσαν οι πολιτικές επιλογές του ως ηγέτη της χώρας του σε έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην ιστορία της, απηύθυνε απόψε προς τον λαό του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τώρα, η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη επιλογή – είτε να χάσει την αξιοπρέπειά της είτε να διακινδυνεύσει να χάσει έναν σημαντικό εταίρο» τόνισε στο αποψινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι, εξηγώντας:

«Είτε 28 δύσκολα σημεία (του προσχεδίου), είτε ένας εξαιρετικά σκληρός χειμώνας – ο σκληρότερος που υπήρξε ποτέ – και περαιτέρω κίνδυνοι. Ζωή χωρίς ελευθερία, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς δικαιοσύνη».

Παρόλα αυτά, και υπό το βάρος του τηλεσιγράφου των ΗΠΑ για απάντηση ως τις 27 Νοέμβρη στο σχέδιο 28 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστεί «γρήγορα και εποικοδομητικά» με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.

Διαβεβαίωσε πως «δεν θα» προδώσει το εθνικό συμφέρον της χώρας και πως θα παρουσιάσει «εναλλακτικές λύσεις» σε τμήματα του σχεδίου Τραμπ που συνιστά καθαρή, ταπεινωτική ήττα για την Ουκρανία.

Προέτρεψε επίσης τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας», προσθέτοντας ότι αναμένει περισσότερη πολιτική πίεση την επόμενη εβδομάδα, καταλήγοντας:

«Το κοινοβούλιο μιας χώρας σε πόλεμο πρέπει να λειτουργεί με ενότητα. Η κυβέρνηση μιας χώρας σε πόλεμο πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά… Δεν προδώσαμε την Ουκρανία τότε (24/2/22), και δεν θα το κάνουμε τώρα. Και ξέρω σίγουρα ότι σε αυτή την πραγματικά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, δεν είμαι μόνος. Ότι οι Ουκρανοί πιστεύουν στο κράτος τους, ότι είμαστε ενωμένοι. Θυμόμαστε: Η Ευρώπη ήταν μαζί μας. Πιστεύουμε: Η Ευρώπη θα είναι μαζί μαζί μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Κολομβία: Στο «κόκκινο» μετά το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα και τις καταγγελίες για νοθεία

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου λόγω των απειλών ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Συνάντηση Τέχνης και Ιατρικής στο SNF Nostos στις 24 Ιουνίου

Παγίωση του δυτικού προσανατολισμού της Αρμενίας ύστερα από αμφιλεγόμενες εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα