ΑΘΗΝΑ
19:49
|
23.06.2026
Η προηγούμενη οργάνωση νεολαίας του AfD χαρακτηρίστηκε ως εξτρεμιστική και διαλύθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
«Θάψτε τον φασισμό – Συντρίψτε το AfD» γράφει το πανό των διαδηλωτών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό τη σκιά διαδηλώσεων το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πραγματοποίησε, σήμερα Σάββατο το ιδρυτικό συνέδριο της νέας του οργάνωσης νεολαίας, στην πόλη Γκίσεν της Δυτικής Γερμανίας.

Το συνέδριο ξεκίνησε με καθυστέρηση άνω των δύο ωρών, καθώς ομάδες διαδηλωτών μπλόκαραν ή προσπάθησαν να μπλοκάρουν δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη των περίπου 93.000 κατοίκων, καθυστερώντας την άφιξη πολλών συνέδρων.

Η αστυνομία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος σε μια τοποθεσία όταν έπεσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ σε μια άλλη περίπτωση χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να σπ΄σει τον αποκλεισμό από περίπου 2.000 διαδηλωτές, που αγνόησαν τις εκκλήσεις να αποχωρήσουν. Βίντεο που κυκλοφόρησαν, ωστόσο, αποτυπώνουν σκηνές απρόκλητης αστυνομικής βίας.

Οι ηγέτες του AfD καταδίκασαν τις διαμαρτυρίες κατά την έναρξη της συνάντησης στο συνεδριακό κέντρο της πόλης. «Αυτό που γίνεται εκεί έξω — αγαπητοί αριστεροί, αγαπητοί εξτρεμιστές— είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό», ανέφερε η συμπρόεδρος του κόμματος Άλις Βάιντελ.

Η προηγούμενη οργάνωση νεολαίας διαλύθηκε τον Μάρτιο

Το AfD κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο με πάνω από 20% των ψήφων και είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Παρότι τα κυρίαρχα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του το AfD συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς χάνει συνεχώς έδαφος στην προτίμηση των Γερμανών.

Ο προκάτοχος της νέας οργάνωσης νεολαίας, η Νεανική Εναλλακτική — μια σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη ομάδα με σχετικά χαλαρούς δεσμούς με το κόμμα — διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου, αφού το AfD αποφάσισε να διακόψει επίσημα τους δεσμούς του μαζί της, και πλέον επιθυμεί στενότερο έλεγχο πάνω στη νέα ομάδα, η οποία αναμένεται να ονομαστεί Generation Germany.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Νεανική Εναλλακτική ήταν μια αποδεδειγμένα δεξιά εξτρεμιστική ομάδα. Αργότερα, κατέταξαν το ίδιο το AfD ως τέτοια ομάδα, αλλά ανέστειλαν τον χαρακτηρισμό, μετά από νομική προσφυγή που κατέθεσε το κόμμα.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε πέρυσι, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα κατά του χαρακτηρισμού της Νεανικής Εναλλακτικής ως εξτρεμιστική ομάδα, δικαστήριο της Κολωνίας υποστήριξε ότι η διατήρηση ενός εθνικά καθορισμένου γερμανικού λαού και ο αποκλεισμός, ει δυνατόν, των «εθνοτικά ξένων» αποτελούσε κεντρικό πολιτικό άξονα της ομάδας.

Επίσης, επεσήμανε τις επιθέσεις κατά μεταναστών, καθώς και τους δεσμούς με εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Identitarian Movement. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ένα ανώτερο δικαστήριο τερμάτισε την διαδικασία έφεσης, σημειώνοντας ότι η Νεανική Εναλλακτική είχε διαλυθεί.

Ο έτερος συν-ηγέτης του AfD, Τίνο Χρουπάλλα, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. «Κάποιοι επωφελήθηκαν από τους νέους, από την ικανότητά τους να κινητοποιούνται, αλλά δεν είχαν επαρκώς στο νου τους την ευημερία και το μέλλον αυτής της νεολαίας», είπε. «Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει περισσότερο τις νέες ελπίδες του κόμματός μας. Θα είναι διαφορετικά στο μέλλον». Πρόσθεσε ότι οι νέοι ακτιβιστές πρέπει «να τεθούν στην υπηρεσία του κόμματος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο

Επιχείρηση απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

Αρμαγεδδών υπογεννητικότητας κλείνει ή συγχωνεύει δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Ορίστηκαν οι τομεάρχες της ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα