ΑΘΗΝΑ
10:45
|
23.06.2026
Οι 10 πρωινές παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 4 Ιανουαρίου 2026.
Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από αύριο Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2026, για δέκα πρωινές παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο διάσημος καμπούρης γελωτοποιός του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης, καλείται να φέρει εις πέρας μια… λυρική αποστολή: να ερμηνεύσει τον πιο διάσημο καμπούρη της όπερας, τον Ριγολέττο.

Η όπερα σκιών «Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος», παρουσιάζεται σε κείμενο του Δημήτρη Δημόπουλου και του καραγκιοζοπαίχτη Αλέξανδρου Μελισσηνού.

Η υπόθεση, εν ολίγοις, έχει ως εξής: Ο Καραγκιόζης ξαφνικά βρίσκεται πρωταγωνιστής στην όπερα «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι και καλείται να μάθει όλα όσα απαιτούνται για να ανεβεί μια όπερα. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται η μαγεία του μουσικού θεάτρου μέσα από το πολύχρωμο σύμπαν του θεάτρου σκιών. 

Για τη δημιουργία της παράστασης, ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος υπογράφει και την απόδοση των στίχων και συμμετέχει ως φίλος του Καραγκιόζη, σημειώνει:

«Όταν προσκλήθηκα να αναλάβω την απόδοση των τραγουδισμένων αποσπασμάτων και τη συγγραφή του κειμένου πρόζας του έργου, μαζί με τον καραγκιοζοπαίχτη Αλέξανδρο Μελισσηνό, πρότεινα ως υπόθεση την προετοιμασία μιας όπερας για τα εγκαίνια ενός λυρικού θεάτρου, επειδή αμέσως σκέφτηκα τον Χατζηαβάτη να ντελαλάει μιαν ακρόαση και την παραδοσιακή παρέλαση των χαρακτήρων που έρχονται να συμμετέχουν σε αυτήν. Κάπως έτσι καταφέραμε να μην αποφύγουμε τη βαρύτητα του αυθεντικού έργου, καθώς δεν επιθυμούσαμε να λειάνουμε τον μελοδραματικό πυρήνα της υπόθεσης της όπερας, όπως αυτός αποτυπώνεται άλλωστε στη νέα απόδοση των στίχων στα επιλεγμένα αποσπάσματα που ακούγονται ανάμεσα σε ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται από πολλούς από τους παραδοσιακούς τρόπους του θεάτρου σκιών και φυσικά τους αυτοσχεδιασμούς του καραγκιοζοπαίχτη». 

«Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος»

Παραστάσεις:  14, 20, 21, 23, 24, 27, 28, 30 Δεκεμβρίου 2025 & 3, 4 Ιανουαρίου 2026

Ώρα έναρξης: 12:00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 

Μουσική: Τζουζέππε Βέρντι

Πρωτότυπο λιμπρέτο: Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε

Μουσική προσαρμογή: Λίνα Ζάχαρη

Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος, Αλέξανδρος Μελισσηνός

Απόδοση στίχων: Δημήτρης Δημόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας 

Ερμηνεύουν:  Μάνος Κοκκώνης, Γιάννης Σελητσανιώτης,  Μαριλένα Στριφτόμπολα

Καραγκιοζοπαίχτης: Αλέξανδρος Μελισσηνός

Φίλος του Καραγκιόζη: Δημήτρης Δημόπουλος 

Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας / Λίνα Ζάχαρη (14/12) 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Ματαιώνει τις συναυλίες σε Σαλονίκη, Βόλο και Έδεσσα η Καίτη Γαρμπή

Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός παραγωγός Κλάιβ Ντέιβις

Art Cinema HydraSummer και άλλες εκδηλώσεις στην Ύδρα για τα Μιαούλεια 2026

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα