ΑΘΗΝΑ
13:17
|
27.06.2026
Η αύξηση των στρατευμάτων της Δανίας στη Γροιλανδία ανακοινώθηκε μερικές ώρες πριν την συνάντηση των ΥΠΕΞ Δανίας και Γροιλανδίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Δανός στρατιώτης στη Γροιλανδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για το μέλλον της περιοχής στο φόντο των γνωστών απαιτήσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε από σήμερα η Δανία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Δανίας επισημαίνεται πως ο στρατός αναπτύσσει «δυνατότητες και μονάδες στο πλαίσιο ασκήσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στο εγγύς μέλλον σε αυξημένη στρατιωτική παρουσία εντός και γύρω από τη Γροιλανδία, σε ό,τι αφορά αεροσκάφη, πλοία και στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Η εξέλιξη καταγράφηκε λίγες ώρες πριν την αποψινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Δανίας και  Γροιλανδίας στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανο Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει σήμερα ότι οτιδήποτε λιγότερο από το να βρίσκεται η Γροιλανδία «στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτο».

Νωρίτερα, ο Γροιλανδός πρωθυπουργός Γενς Φρέντερικ Νίλσεν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει η Γροιλανδία για ανεξαρτησία και να διακινδυνεύσει το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση.

Σε συνέντευξή του στο γροιλανδικό Τύπο που δημοσιοποιήθηκε επίσης λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση αυτή στο Λευκό Οίκο, ο Γροιλανδός πρωθυπουργός Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν υπογράμμισε πως «δεν έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για ανεξαρτησία. Δεν είναι η στιγμή για να παίξουμε με το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, όταν μια άλλη χώρα λέει ότι θα μας προσαρτήσει».

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλουμε τίποτα για το μέλλον. Τώρα όμως αποτελούμε μέρος της κοινότητας του βασιλείου και συμπαρατασσόμαστε μαζί του. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σ’ αυτή τη σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γροιλανδικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι, με τη σημερινή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, «θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα διάλογο πιο ομαλό και με μεγαλύτερο σεβασμό».

Την Τρίτη, ο Νίλσεν δήλωσε πως, αν θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γροιλανδία θα επέλεγε τη Δανία.

«Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτόν», του απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρει δια της βίας τον έλεγχο του νησιού της Αρκτικής, μέλους του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να πιστεύουμε ότι οι αρχές της παγκόσμιας τάξης δεν θα καταπατηθούν», δήλωσε ο γροιλανδός ηγέτης. «Αν φθάσουμε να παίζουμε με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στη Γροιλανδία, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ράλλυ Ακρόπολις μαρσάρει σε 45 χιλιόμετρα απαγορευμένων περιοχών Natura

Ορατός ο κίνδυνος επαναφοράς του εμφυλίου στον Λίβανο λέει βουλευτής της Χεζμπολάχ

Είμαι ένοχος, είπε ο Τζον Μπόλτον στους δικαστές

Αναφορές για διαδηλώσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα