Με την προσωρινή Πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Καράκας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, συναντήθηκε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, ανακοινώθηκε σήμερα από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η συνάντηση έγινε με εντολή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «προκειμένου να παραδώσει το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε μια βελτιωμένη λειτουργική σχέση».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δίωρη συνάντηση του Ράτκλιφ επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα. «Ο διευθυντής [της CIA] κατέστησε σαφές ότι η Βενεζουέλα δεν μπορεί πλέον να παρέχει υποστήριξη σε διακινητές ναρκωτικών όπως το TDA», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην Tren de Aragua, μια εγκληματική συμμορία.
CIA Director John Ratcliffe was in Caracas, Venezuela yesterday, meeting Acting President Delcy Rodriguez and other top Venezuelan officials.
— Benjamin Hall (@BenjaminHallFNC) January 16, 2026
Photos from Central Intelligence Agency pic.twitter.com/OlWV8g0Uhi
Συζήτησαν τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών, την οικονομική σταθερότητα και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η Βενεζουέλα δεν θα είναι πλέον «ασφαλές καταφύγιο για αντιπάλους της Αμερικής, ιδιαίτερα για διακινητές ναρκωτικών».
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, έδωσε το μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο κέρδισε, στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Αφότου έστειλε στρατιώτες να αιχμαλωτίσουν τον Μαδούρο, η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει να πει αν η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβει την εξουσία, έχοντας πει προηγουμένως πως ο σύμμαχος της Ματσάδο κέρδισε νόμιμα τις προεδρικές εκλογές το 2024.
Not sure what is more shameful: Maria Corina Machado giving Trump her Nobel Peace Prize or Delcy Rodriguez meeting with CIA Director John Ratcliffe in Miraflores (Caracas) days after they bombed Venezuela. https://t.co/f6K4u87y2x
— Eva Golinger (@evagolinger) January 16, 2026
Η Ροδρίγκεζ, που ήταν αντιπρόεδρος υπό τον Μαδούρο, ανέλαβε την προεδρία προσωρινά μετά την αιχμαλώτιση του Μαδούρο από στρατιώτες των ΗΠΑ και τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες για δικαστεί για κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά.
Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Ροδρίγκεζ την Τετάρτη, με τους δύο ηγέτες να περιγράφουν ξεχωριστά τη συνδιάλεξη ως θετική.
Η Ροδρίγκεζ επέκρινε προηγουμένως την κυβέρνηση Τραμπ για «απαγωγή» του Μαδούρο και ζήτησε την επιστροφή του. Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει πει πως είναι καλή ως προσωρινή ηγέτης προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα.
