Σε μια εκτενή αλλά στοχευμένη συζήτηση με τον Σωτήρη Μητραλέξη, επιχειρείται μια συνολική ανάγνωση των εξελίξεων σε τρία κρίσιμα μέτωπα: την ελληνική εξωτερική πολιτική, τη μετατόπιση της αμερικανικής στρατηγικής και την επικίνδυνη δυναμική γύρω από το Ιράν.
(Αναδημοσίευση του podcast από το κανάλι «Kanellos Patsios». Συζήτηση με τον Σωτήρη Μητραλέξη).
Η ελληνική εξωτερική πολιτική και το ελληνοτουρκικό
Αφετηρία της συζήτησης αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και το εμφανές «ήρεμο» κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί στις διμερείς σχέσεις. Η ανάλυση επισημαίνει ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει περιορίσει σημαντικά τον βαθμό αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί. Αντί για στρατηγική πρωτοβουλία, φαίνεται να κινείται εντός συγκεκριμένων, παγιωμένων δογμάτων που σπανίως αναθεωρούνται, ακόμη και όταν το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται.
Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται η δομική αντίφαση της Δύσης απέναντι στην Άγκυρα: η Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα βασικός στρατηγικός ανταγωνιστής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο του ΝΑΤΟ για τις δυτικές ισορροπίες. Σύμφωνα με τη συζήτηση, η Αθήνα εμφανίζεται να ακολουθεί γραμμή «καλού μαθητή» χωρίς επαρκή στρατηγική ευελιξία, ενώ η Άγκυρα αξιοποιεί πολύ πιο επιθετικά τη γεωπολιτική της θέση.
Το «Δόγμα Τραμπ» και η μετατόπιση των ΗΠΑ
Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η διαφοροποίηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπό τη λογική του λεγόμενου «Δόγματος Τραμπ». Η προσέγγιση αυτή περιγράφεται ως πιο ωμή και συναλλακτική, με έμφαση στην πίεση, στις κυρώσεις και στο deal-making, και λιγότερο σε παραδοσιακές, μακροχρόνιες στρατιωτικές εμπλοκές τύπου nation-building.
Η συζήτηση συνδέει αυτή τη μετατόπιση με:
- την αυξανόμενη πίεση προς το ΝΑΤΟ
- τη διαφορετική στάση απέναντι στην Ευρώπη
- και την ευρύτερη αναμέτρηση ισχύος με Ρωσία και Κίνα
Τίθεται εμμέσως το κρίσιμο ερώτημα: πόσο χώρο έχει μια μεσαία δύναμη όπως η Ελλάδα να χαράξει αυτόνομη στρατηγική όταν η ίδια η Ουάσιγκτον αναπροσαρμόζει το μοντέλο εξωτερικής πολιτικής της.
Η κρίση με το Ιράν και τα σενάρια κλιμάκωσης
Το δεύτερο μισό της συζήτησης εστιάζει στην αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ιράν, με το Ισραήλ να αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξίσωσης. Η εκτίμηση που καταγράφεται είναι ότι, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες μέγιστης πίεσης δεν έχουν οδηγήσει σε στρατηγική κάμψη της Τεχεράνης. Το Ιράν εμφανίζεται ανθεκτικό, με θεσμικές και γεωπολιτικές εφεδρείες που του επιτρέπουν να απορροφά κυρώσεις και πίεση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Τεχεράνη δηλώνει θεωρητικά ανοικτή σε νέα πυρηνική συμφωνία -αλλά με όρους που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την Ουάσιγκτον στο εσωτερικό πολιτικό της πεδίο.
Στο τραπέζι τίθενται τρία βασικά σενάρια:
- περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα
- γενικευμένη σύρραξη
- ή μια παρατεταμένη «παγωμένη» ένταση χαμηλής έντασης
Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε σοβαρή κλιμάκωση θα επηρεάσει συνολικά τη Μέση Ανατολή και, έμμεσα, χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται εντός του δυτικού στρατοπέδου.
Η συνολική εικόνα
Η συζήτηση σκιαγραφεί ένα σύνθετο γεωπολιτικό τοπίο, όπου:
- η ελληνική εξωτερική πολιτική εμφανίζεται περισσότερο αντιδραστική παρά πρωτοβουλιακή,
- η αμερικανική ισχύς αναπροσαρμόζει τα εργαλεία της χωρίς να εγκαταλείπει τις βασικές επιδιώξεις της,
- και η ιρανική κρίση παραμένει μια πιθανή εστία ευρύτερης ανάφλεξης.
Ο Σωτήρης Μητραλέξης επιχειρεί να συνδέσει Τουρκία, ΗΠΑ, Ιράν και Ελλάδα σε ένα ενιαίο γεωπολιτικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι το κρίσιμο ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει η μετάβαση από τη διαχείριση εξελίξεων σε πραγματική στρατηγική σκέψη.
