ΑΘΗΝΑ
10:52
|
17.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει η Ρουμανία. Προηγήθηκε απόφαση της Αθήνας να μεταφέρει Patriot για την κάλυψη εναέριου χώρου της Ανατολικής Ευρώπης.
(Εικόνα αρχείου)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Νίκουσορ Νταν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα φιλοξενήσει αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, συστήματα επιτήρησης και εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι «αμυντικά» γιατί δεν φέρουν πυρομαχικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νταν συγκάλεσε το ανώτατο συμβούλιο άμυνας των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το οποίο ενέκρινε το αίτημα των ΗΠΑ. Το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να ψηφίσει για το μέτρο αργότερα σήμερα.

«Μιλάμε για ανεφοδιασμό αεροσκαφών, κάποιο εξοπλισμό παρακολούθησης και κάποιο εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών σε σχέση με την ασπίδα Ντεβεσελού», δήλωσε ο Νταν. «Αυτός ο εξοπλισμός είναι αμυντικός, δεν μεταφέρει πραγματικά πυρομαχικά. Στο βαθμό που το κοινοβούλιο εγκρίνει… θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία στη βάση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ρουμανίας».

Σε ό,τι αφορά τη συσσώρευση στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, υπενθυμίζεται και η απόφαση που έλαβε η Αθήνα, προκαλώντας έκπληξη και απορία, να μεταφέρει πυροβολαρχία συστήματος αεράμυνας Patriot στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με δεδηλωμένο στόχο την προστασία του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι Γάλλοι Πράσινοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα