ΑΘΗΝΑ
06:16
|
11.07.2026
Ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο αντικαταστάθηκε σήμερα μετά από 12 χρόνια με απόφαση της μεταβατικής Προέδρου.
Ο Βλαντίμιρ Παντρίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός κυβέρνησης μετά από 12 χρόνια βρέθηκε απόψε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Την απόφαση ανακοίνωσε η «μεταβατική» Πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ευχαριστώντας τον για «την αφοσίωση, την πίστη του στην πατρίδα και επειδή υπήρξε, όλα αυτά τα χρόνια, ο πρώτος στρατιώτης στην άμυνα της χώρας μας».  Και κατέληξε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναλάβει με την ίδια δέσμευση και τιμή τις νέες ευθύνες που θα του εμπιστευθούμε».

Ο 62χρονος Παντρίνο ήταν υπουργός Άμυνας από το 2014 και θεωρείτο ένας από τους έμπιστους αξιωματούχους του απαχθέντος (από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου) Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι στρατιωτικοί, ένας πυλώνας του τσαβισμού, του δόγματος του πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες τον οποίο διαδέχτηκε ο Μαδούρο, του εξέφραζαν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους και την απόλυτη «πίστη» τους.

Στη θέση του η Ροδρίγκες διόρισε τον Γκουστάβο Γκονσάλες Λόπες, τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς και της Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας μετά τη σύλληψη του Μαδούρο.

Ας σημειωθεί πάντως πως εκτός από τον τομέα της άμυνας, ο στρατός στη Βενεζουέλα ελέγχει τις μεταλλευτικές εταιρείες, τους πετρελαϊκούς πόρους, τη διανομή τροφίμων, τα τελωνεία και πολλά νευραλγικά υπουργεία. Δηλαδή σημαντικούς πόρους Ενέργειας που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και ήταν από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την αμερικανική επέμβαση στις 3 Ιανουαρίου και στην απαγωγή και αιχμαλωσία του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι Γάλλοι Πράσινοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα