ΑΘΗΝΑ
23:51
|
24.06.2026
Ο διάσημος Τούρκος συγγραφέας εμφανίζεται απόψε στις 20:00 στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά.
Ορχάν Παμούκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κεντρικό πρόσωπο αποψινής εκδήλωσης του Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων είναι απόψε στις 20:00 ο 73χρονος Τούρκος νομπελίστας  συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, που προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μία ξεχωριστή προφεστιβαλική εκδήλωση.

Η εμφάνιση του Τούρκου επιφανούς συγγραφέα έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και την μεταφράστρια των βιβλίων του στα ελληνικά, Στέλλα Βρετού.

Ορχάν Παμούκ

Ο ίδιος ο νομπελίστας δήλωσε ευγνώμων για την πρόσκληση και ευχαρίστησε προσωπικά τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Μανώλη Πιμπλή.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ως κεντρικός οικοδεσπότης του Φεστιβάλ Βιβλίου, επεσήμανε ότι είναι μια ξεχωριστή μέρα και μια εξαιρετική τιμή, που «τα Χανιά υποδέχονται έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης

Τόνισε ότι ο Ορχάν Παμούκ δεν είναι ένας «ξένος» αλλά ένας «φίλος της Κρήτης και των Χανίων», καθώς «ένα κομμάτι του νησιού ήδη ζει στην παγκόσμια λογοτεχνία χάρη στη δική του πένα» (αναφερόμενος στο βιβλίο του «Νύχτες πανούκλας»).

Σημείωσε επίσης τον ισχυρό συμβολισμό του γεγονότος, ότι ο Παμούκ θα μιλήσει απόψε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», που φέρει το όνομα ενός άλλου σπουδαίου δημιουργού, που όπως κι εκείνος υπερασπίστηκε τη μνήμη και τον διάλογο των πολιτισμών.

Ο συγγραφέας ξεναγήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και στην προσωπική Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ είχε τη δυνατότητα να υπογράψει βιβλία του για τους αναγνώστες της Βιβλιοθήκης.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Με την παρουσία του Ορχάν Παμούκ, το έργο του οποίου συνομιλεί καίρια με το φετινό κεντρικό θέμα του ΦΒΧ «Κόσμοι σε σύγκρουση», εγκαινιάζεται ουσιαστικά ο δημόσιος διάλογος του Φεστιβάλ. Και η ίδια η Κρήτη, εξάλλου, έχει εμπνεύσει το έργο του, ειδικότερα το φανταστικό νησί Μίνγκερ -τοποθετημένο κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο- που «πρωταγωνιστεί» στο βιβλίο του, Νύχτες πανούκλας (Εκδόσεις Πατάκη, 2022).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανάνοιξε το Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη

Στις 17-26 Ιουλίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η Κιμίκο Γιοσίντα στην Ύδρα ως τις 26/7- Δεν θα την ξεχάσεις

Έκθεση έργων του Θεόδωρου Στάμου ως τις 4 Ιουλίου στη γκαλερί Roma Gallery

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα