ΑΘΗΝΑ
16:23
|
17.06.2026
Εγκρίθηκε και εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το Μνημονίου Ελλάδας-Κίνας για τον Αθλητισμό.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Κύρωση του Μνημονίου Κατανοήσεως για τη συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Αθλητισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», που υπεγράφη στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Θετική ψήφο έδωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια, προκειμένου να  έχουν διευρυμένη συμμετοχή στην συζήτηση.  
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι είναι συγκινητική «η συνθετική και ενωτική αντιμετώπιση» από τα κόμματα όλων των νομοσχεδίων που έρχονται αυτά τα τρία χρόνια στην Βουλή  για τον Αθλητισμό. Σχετικά με το Μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα, επισήμανε πως «αυτό δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά έρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και διπλωματίας της χώρας με πολλά κράτη και ένα τμήμα αποτελεί  και ο Αθλητισμός». Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι η Κύρωση αυτού του Μνημονίου που υπεγράφη το 2023 δεν έρχεται καθυστερημένα, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι διεθνείς συνεργασίες έρχονται κατόπιν συνεργασίας και συνεννόησης μέσω του ΥΠΕΞ  των Κρατών και χρειάζεται να υπάρχει παράλληλη  Κύρωση.

Ο κ. Βρούτσης, απαντώντας στο  ερώτημα  γιατί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δεν αναφέρει το ύψος της δαπάνης υλοποίησης του Μνημονίου,  εξήγησε ότι όλες οι συμβάσεις Αθλητισμού πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτό επιφυλάσσεται, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση δαπάνης, καθώς δεν έχουμε ένα καθορισμένο πλαίσιο ενεργειών, αλλά είναι μια γενική συμφωνία συνεργασίας. ‘Αρα, όταν προκύψει  μια συνάντηση (ένα ταξίδι, μια αποστολή αθλητών κ.λ.π εξ αυτής της Συμφωνίας) αυτή  αναρτάται στην Διαφάνεια και μπαίνει στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα αδιαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τον Αθλητισμό στη χώρα μας και τέθηκαν στην συζήτηση, δεσμεύτηκε  ότι αύριο στην Ολομέλεια δώσει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον Αθλητικό Χάρτη της χώρας. Ανέφερε ότι στην Θεσσαλονίκη ήδη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του «Κούρος 3», όπου καταγράφεται ολόκληρο το αθλητικό μας οικοσύστημα, αναλυτικά για τον κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας. Μέσω του συστήματος αυτού, που, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, αποτελεί την μεγαλύτερη οργανωτική μεταρρύθμιση του Αθλητισμού μας «σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα σωματείο- σφραγίδα. Τα σωματεία είναι διαφανή, υγιή, με διοικητικά συμβούλια, με αριθμό αθλητών και προπονητών που έχουν, με την έδρα που έχουν  και γενικά όλα τα στοιχεία τους. Όλα τα σωματεία χρηματοδοτούνται βάση αλγορίθμου και συγκεκριμένων πολλαπλών  κριτηρίων αξιολόγησης. Έτσι, για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκε και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από το 2022, με μεγάλα ποσά, όταν μέχρι τότε δεν λάμβαναν καμία χρηματοδότηση. Επίσης, μέσω του συστήματος αυτός είμαστε σε θέση να ξέρουμε με ακρίβεια ότι το 2025 είχαμε 6.451 σωματεία». Ο αναπληρωτής υπουργός, δεσμεύτηκε αύριο στην Ολομέλεια να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την χρηματοδότηση, λέγοντας ότι «μέχρι το 2022, επί πολλά χρόνια και ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, το ετήσιο ποσό που δινόταν στον Αθλητισμό ήταν στα 55 εκατ. ευρώ (για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, τα πριμ επιδόσεων σε αθλητές, ομάδες, σωματεία  κ.λ.π), ενώ από το 2022 η χρηματοδότηση στον  ελληνικό Αθλητισμό αυξήθηκε κατά 110% και μοιράζονται 140 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό Αθλητισμό, με ένα τρόπο κατανομής που δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ». 

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία από τον Κούρο 1, 2 και τώρα 3 προκύπτει ότι έχουμε αύξηση του ελληνικού Αθλητισμού κατά 4,2% από πέρυσι και 9,3% από το 2023». Αυτό, παρατήρησε, «δεν σημαίνει ότι αυτή η αύξηση θα σημειώνεται πάντα, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα θα ακουμπήσει και τον Αθλητισμό, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς μόνο 1 στα 3 παιδία είναι σε αθλητικά σωματεία καταγεγραμμένα, αλλά και στο γυναικείο αθλητισμό που εδώ υστερούμε πάρα πολύ, καθώς η συμμετοχή των γυνακών ανέρχεται στο 29,2%». Ο κ. Βρούτσης  ζήτησε από την Επιτροπή Μορφωτικών να υπάρξει μια συνεδρίαση προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία του «Κούρος 3», κάτι που έγινε δεκτό και θα προγραμματιστεί. 

Σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές στα γήπεδα και απαντώντας σε επικρίσεις της αγορήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα για όσα συνέβησαν στους τελικούς του Πρωταθλήματος Μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και ότι δεν υπήρξε κάποια αντίδρασή του, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «αδιαμφισβήτητα τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και σε κάθε μου δήλωση προβάλλω την τοξικότητα που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία και αυτή δεν είναι μόνο στον Αθλητισμό. Και όλα τα κόμματα είμαστε μαζί σε αυτή την πλευρά της πάταξης της τοξικότητας. Σήμερα, είμαστε στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του  Ν. 5085/2024 που έχει φέρει καρπούς». Για τα καταδικαστέα γεγονότα που σημειώθηκαν στους συγκεκριμένους αγώνες μπάσκετ ανέφερε  ότι «σήμερα το απόγευμα  συνεδριάζει η ΔΕΑΒ », σημειώνοντας ότι «πλέον για να αποφανθεί η αθλητική δικαιοσύνη αυτό δεν γίνεται μετά από ενάμιση χρόνο όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά μέσα σε δέκα ημέρες ». Προανήγγειλε ότι, εφόσον πλέον ολοκληρώθηκαν όλα τα πρωταθλήματα της περιόδου και με την σημερινή απόφαση της ΔΕΑΒ για όσα συνέβησαν στους αγώνες μπάσκετ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο μπάσκετ , θα  έχουμε όλα τα αποτελέσματα και  «αύριο θα εκδοθεί δελτίου Τύπου, στο οποίο θα δούμε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, κατά πόσο  ο Νόμος 5085/2024 έχει αποτέλεσμα ( αφού έχουμε πλέον  στοιχεία για το 2024 και 2025)  και εάν η πολιτική αυτή επέστρεψε τον κόσμο στα γήπεδα». Τα στοιχεία αυτά είπε ο αναπληρωτής υπουργός θα τα παρουσιάσει αύριο και κατά την συζήτηση στην  Ολομέλεια. 

Οι θέσεις των κομμάτων επί της Κύρωσης 

Η εισηγήτρια της ΝΔ Στέλλα Αραμπατζή ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η Κύρωση αυτή έχει «σημαντικό συμβολισμό και ιδιαίτερο περιεχόμενο». Πρόκειται «για ένα ακόμα θαρραλέο βήμα της χώρας μας για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να αποτελεί γέφυρα πολιτισμού, αξιών και αθλητικής Παιδείας». Η βουλευτής είπε ότι το Μνημόνιο προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αθλητικών ανταλλαγών, τεχνογνωσίας, διοργανώσεων, αθλητικής επιστήμης και ανταλλαγής καλών πρακτικών». Η κυρία Αραμπατζή, σημείωσε πως  είναι σημαντικό η μεταλαμπάδευση του Ολυμπιακού πνεύματος που έχει η χώρα μας και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχει η Κίνα, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικές αθλητικές υποδομές και προγράμματα υψηλού επίπεδου. Επισήμανε ότι στο Μνημόνιο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του ντόπινγκ και των απαγορευμένων ουσιών και κατέληξε λέγοντας πως  «η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει από την αρχή ως προτεραιότητα την ενίσχυση της διεθνής παρουσίας της χώρας και ο Αθλητισμός αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας». 

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Σταρακά ανέφερε την θετική της άποψη για την Κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας  λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει θετικά τέτοιες πρωτοβουλίες», καθώς «η διεθνής αθλητική συνεργασία είναι κρίσιμη. Η αθλητική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ λαών, ως πεδίο  ανταλλαγής εμπειριών, ως εργαλείο εξωστρέφειας για την χώρα μας, που έχει λόγο να ενδιαφέρεται για τέτοιες συνεργασίες». Η βουλευτής παρατήρησε ότι  θα ήταν θετικό τέτοιες συμφωνίες να εισάγονται πιο γρήγορα για Κύρωση από την Βουλή, ώστε να συνεκτιμώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές υπογράφονται. Η κυρία Σταρακά αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Κίνα. Χαρακτήρισε θετικούς τους τομείς συνεργασίες που περιλαμβάνονται στην Κύρωση σημειώνοντας ότι αυτή θα κριθεί όμως από την εφαρμογή της και εάν θα παράγει πρακτικά αποτελέσματα ή θα μείνει σε επίπεδο διακηρύξεων και προθέσεων. Ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση εάν έχει υπάρξει κάποια προεργασία και ποια πεδία προάγονται στον σχεδιασμό υλοποίησης αυτού του Μνημονίου. 

Η αγορήτρια  του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα από την δική της πλευρά είπε ότι «είναι θετική  στην Κύρωση», αλλά απέδωσε ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον χρόνο που έρχεται αυτή για Κύρωση στην Βουλή, σημειώνοντας   ότι  «έρχεται τρεισήμισι χρόνια  μετά  από τότε που υπογράφθηκε» και αυτό όχι μόνο είναι προβληματικό, αλλά  «δείχνει ότι η Κυβέρνηση αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι πανηγυρικές υπογραφές και οι εκδόσεις δελτίων Τύπου και όχι η υλοποίησή τους» . Για το περιεχομένου του Μνημονίου είπε «ότι αυτή η συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή» και μπορεί να οδηγήσει σε μια ισχυρή συνεργασία.  Η κυρία Βέττα , μεταξύ άλλων, επισήμανε πως οι γενικόλογες αναφορές που είναι αναγκαίες να περιέχονται σε ένα Μνημόνιο θα πρέπει να μην μείνουν κενό γράμμα και θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ζήτησε τα ταξίδια ανταλλαγής που προβλέπονται να αφορούν υπηρεσιακά στελέχη και αθλητικούς αξιωματούχους που μπορούν να παράγουν αποτέλεσμα. Αναρωτήθηκε εάν οι Ομοσπονδίες και αθλητές προβλέπεται να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις συμμετοχής τους σε τέτοιες συναντήσεις και αγώνες. Αναφορικά με την αντι- ντόπινγκ συνεργασία που προβλέπεται είπε ότι η χώρα μας για να ανταποκριθεί θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που έχει στον τομέα αυτό. 

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι εκ πρώτης άποψης κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με όσα φιλοδοξεί να πετύχει και να προωθήσει αυτό  το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας – Κίνας. Δεν μπορεί όμως , είπε η βουλευτής «δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι ο Αθλητισμός είναι σε μέσα σε μια γυάλα του “ευ αγωνίζεσθαι” και ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από τις επιδράσεις του συστήματος και τις διεθνείς συνθήκες ενός πλανήτη που φλέγεται». Η κυρία Κομνηνάκα παράλληλα έκανε εκτενείς αναφορές σχετικά με την εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού. Η κυρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι για να υλοποιούνται αυτές οι ανταλλαγές μεταξύ συλλόγων και αθλητών θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη επαρκής χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία και όχι αυτό το κόστος να μετακαλείται σε αυτούς. Εμείς, είπε, θα τοποθετηθούμε με το «παρών», καθώς «ορισμένα από αυτά που γράφονται στο κείμενο ως προθέσεις είναι αντιφατικά από την πραγματικότητα που ισχύει» .

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία – Χαΐδω Ασημακοπούλου δήλωσε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις διεθνείς συνεργασίες, αντίθετα ο ελληνικός Αθλητισμός έχει ανάγκη από διεθνή παρουσία,  εξωστρέφεια και συνεργασίες που μπορεί να δώσουν ευκαιρίες σε αθλητές και  σωματεία, όμως, οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν σαφείς κανόνες, διαφάνεια και  λογοδοσία». Η αντίθεσή μας είπε με το  παρόν Μνημόνιο είναι ότι «σε μεγάλο βαθμό παραμένει γενικό και αόριστο». Παρατήρησε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με  το τι θα έχει να κερδίσει ο Έλληνας αθλητής, με το  ποιοι θα επιλέγονται να συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες ανταλλαγής και συνεργασίας, εξειδικεύσεις σχετικά με την διαφάνεια, από που θα χρηματοδοτούνται όλες αυτές οι μετακινήσεις των αθλητών. Αναφορικά με τις πρόνοιες του Συμφώνου για τις αντι- ντόπινγκ πολιτικές και την πάταξη του παράνομου τζόγου  η κυρία Ασημακοπούλου είπε «καλές οι προθέσεις, αλλά δεν αρκούν».

Επίσης, θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί εντονότερες αναφορές σχετικά με το  Ολυμπιακό Ιδεώδες που γεννήθηκε στην χώρα μας. 

Ο αγορητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας, ανέφερε πως «πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία που εκ πρώτης όψεως αφορά σε ένα συγκεκριμένο τομέα δημόσιας πολιτικής στον αθλητισμό. Ωστόσο, η σημασία της υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της αθλητικής συνεργασίας. Αφορά στις σχέσεις δύο κρατών με μακραίωνη ιστορία,  δύο λαών που έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμό και μπορούν να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται με ταχύτητα». Χαρακτήρισε θετικές τις προβλέψεις που περιέχονται στο Μνημόνιο που προβλέπει την ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ αθλητών, αθλητικών οργανώσεων και ειδικών στο χώρο του αθλητισμού, τη συνεργασία σε ζητήματα αθλητικής επιστήμης και αθλητικής ιατρικής, την από κοινού καταπολέμησης του ντόπινγκ, του παράνομου στοιχήματος και των φαινομένων χειραγώγησης αγώνων, καθώς και την προώθηση των ολυμπιακών ιδεωδών και της ολυμπιακής εκεχειρίας. Επισήμανε ότι είναι  ιδιαίτερη θετική η  συνεργασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ και των αντιαθλητικών συμπεριφορών. Αλλά και η αναφορά  στην Ολυμπιακή Εκεχειρία. 

Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία διεθνή συνεργασία. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας που μας συνδέουν σοβαρότατοι δεσμοί. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι πολύ πιο απλό. Να παύσει ο αθλητισμός να αντιμετωπίζεται ως επικοινωνιακό εργαλείο. Να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό δικαίωμα, να επενδύσουμε εδώ, στις γειτονιές μας, στα σχολεία, στα σωματεία, στους νέους ανθρώπους, στις γυναίκες αθλήτριες, στα άτομα με αναπηρία, στους εργαζόμενους του αθλητισμού, στις δημόσιες υποδομές και εδώ έχουμε δει ότι γίνεται έργο. Γιατί αν δεν κάνουμε αυτά καμία διεθνής συμφωνία δεν θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού» . Η Ελλάδα είπε «δεν χρειάζεται μόνο μνημόνια συνεργασίας, αλλά εθνική στρατηγική για τον αθλητισμό, όραμα, δημόσιες επενδύσεις, ισότητα πρόσβασης και πάνω από όλα χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα, αλλά είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Κατόπιν αυτών, χωρίς να διαφωνούμε επί της αρχής, «επιφυλασσόμαστε» για την Ολομέλεια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Το καθεστώς του Κιέβου στοχοποιεί παιδιά

Λάουρα Κοβέσι: Προσφυγή στον Άρειο Πάγο για τη θητεία των Ελλήνων ευρωεισαγγελέων

Η Τεχεράνη λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΚΚΕ: Καμιά αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα στενά του Ορμούζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα