ΑΘΗΝΑ
11:17
|
30.04.2024
Ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτζοκ,που εξελέγη σήμερα πανηγυρικά νέος πρόεδρος του Ισραήλ, είναι υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτζοκ, πρώην αρχηγός των Εργατικών, γιος του έκτου προέδρου του Ισραήλ και πρώην πρέσβη της χώρας του στον ΟΗΕ, αναλαμβάνει από τις 9 Ιουλίου τα καθήκοντα του νέου προέδρου στο Ισραήλ.

Εξελέγη σήμερα με τις 87 ψήφους της 120μελούς Κνέσετ, έναντι 27 που πήρε η μοναδική αντίπαλός του, πρώην διευθύντρια σχολείου που είχε χάσει δύο γιους σε πολέμους του Ισραήλ, Μίριαμ Πέρετζ.

Η Πέρετζ κατά την ψηφοφορία πήρε μόλις 27 ψήφους.

President-elect Isaac Herzog and his wife Michal with Prime Minister Benjamin Netanyahu. (photo credit: NOAM MOSKOVITZ/KNESSET)

Μολονότι ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ είναι κυρίως εθιμοτυπικός και περιορισμένων εξουσιών, εντούτοις θεωρείται σημαντικός για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που συνήθως ακολουθούν τις εκλογές για τη συγκρότηση πολυκομματικών κυβερνήσεων.

Από μεγάλο πολιτικό “τζάκι”

Ο ίδιος θεωρείται άνθρωπος που κατάγεται από αστικό, πολιτικό “μεγάλο τζάκι” αφού πέραν της ιδιότητας του γιου του έκτου προέδρου του Ισραήλ, Χάιμ Χέρτζοκ, είχε διατελέσει στο παρελθόν και αρχηγός των Εργατικών και της “Σιωνιστικής ¨Ενωσης” (2013-2017).

Θεωρείται σχετικά μετριοπαθής και υποστηρικτής της εξεύρευσης λύσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Πέρα από την ιδιότητα του δικηγόρου, ο Χέρτζοκ είχε υπηρετήσει στην διαβόητη “Μονάδα 8200” των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών του στρατού στη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Ισραήλ στο Λίβανο (Ιούλιος-Αύγουστος 2006).

Ο Χέρτζοκ λίγο μετά την εκλογή του διαβεβαίωσε πως θα είναι πρόεδρος “όλων των Ισραηλινών” ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ή καταγωγής από τη Διασπορά. Πρόσθεσε δε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση και με οποιονδήποτε νέο πρωθυπουργό.

Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έχει πάρει ο Γιαίρ Λαπίντ (αρχηγός του κεντρώου κόμματος “Γες Ατίντ”) και ο οποίος φαίνεται έτοιμος να παραχωρήσει το πρώτο διάστημα την πρωθυπουργία στον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος των Εβραίων Εποίκων, “ΓΙΑΜΙΝΑ”, Ναφτάλι Μπένετ. Στο πολυκομματικό δε σχήμα διακυβέρνησης που ετοιμάζεται αναμένεται να συμμετάσχουν και τα αριστερά κόμματα Μέρετζ και “Εργατικό”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα