ΑΘΗΝΑ
04:49
|
20.09.2024
Amazon και Barnes & Noble “εξαφανίζουν” το νέο βιβλίο του επιδημιολόγου μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας για την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες προσωπικά emails του γκουρού των λοιμωδών ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Δρ. Άντονι Φάουτσι, αποκαλύπτουν τις ανησυχίες, το χάος και τη σύγχυση που επικρατούσε στα κέντρα λήψης αποφάσεων τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ με μια μακρά καριέρα δίπλα σε επτά προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ. Φάουτσι, παραμένει το κεντρικό πρόσωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα του και ο 80χρονος επιδημιολόγος γίνεται άλλοτε αποδέκτης επαίνων και άλλοτε σφοδρής κριτικής.

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, ο ιστότοπος Buzzfeed News και το δίκτυο CNN έδωσαν στη δημοσιότητα 3.000 σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων που καταγράφουν τις επικοινωνίες του κορυφαίου επιστήμονα το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.  Οι συνομιλίες του δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε τις πρώτες ημέρες της έξαρσης της πανδημίας, τις επαφές του με αξιωματούχους της τότε ηγεσίας Τραμπ, με Αμερικανούς και ξένους υγειονομικούς αξιωματούχους, με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, με διασημότητες αλλά και με Αμερικανούς πολίτες. Τι λένε, λοιπόν, τα emails του Δρ. Άντονι Φάουτσι;  

Η θεωρία για το εργαστήριο της Γουχάν

Ο Δρ. Φάουτσι και οι συνάδελφοί του ασχολήθηκαν από πολύ νωρίς με τη θεωρία ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 θα μπορούσε να οφείλεται σε διαρροή ενός εργαστηρίου στη Γουχάν της Κίνας. Το περασμένο οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Υγείας απεφάνθησαν ότι αυτός ο αμφιλεγόμενος ισχυρισμός ήταν “εξαιρετικά απίθανος”. Δεν βρήκαν αποδείξεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η θεωρία για το εργαστήριο της Γουχάν επανήλθε στο προσκήνιο εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για ανεπαρκή έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα.

Ενδιαφέρον έχει μια ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δρ. Φάουτσι με τον Κινέζο ομόλογό του, καθώς ο Αμερικανός επιδημιολόγος τότε προσπαθούσε να κρατήσει δεσμούς συνεργασίας με την Κίνα, παρά την επιθετική ρητορική του Τραμπ. Ο Τζορτζ Γκάο, επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Λοιμώξεων ανησυχούσε για μια συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό Science, όπου είχε γραφτεί πως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι μεγάλο λάθος των Αμερικανών και των Δυτικών να μην λένε στους πολίτες να φορούν μάσκες. Η ανησυχία του ήταν πως το σχόλιο θα δυσαρεστούσε τον Άντονι Φάουτσι.

Ο ίδιος, πάντως, του απάντησε “καταλαβαίνω απόλυτα, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα τα καταφέρουμε παρέα”. Μετά τις απειλές που είχε δεχθεί ο Φάουτσι επειδή στήριζε την τήρηση των αποστάσεων που έφερε κλείσιμο σχολείων, προβλήματα στην οικονομία και πονοκεφάλους στην καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ, ο Γκάο έστειλε ξανά email γράφοντας “είδα τα νέα, ελπίζω να μην είναι αλήθεια ότι δέχεσαι επιθέσεις”. Ο Φάουτσι του απάντησε “ευχαριστώ, όλα είναι καλά παρά μερικούς τρελούς σε αυτόν τον κόσμο”.

Τον Απρίλιο του 2020, ένα email από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Φράνσις Κόλινς, παρακινούσε τον Δρ. Φάουτσι να ασχοληθεί εκ νέου με το εργαστήριο της Γουχάν καθώς  η “η θεωρία της συνωμοσίας δείχνει να κερδίζει μια νέα δυναμική”. Η ανταπόκριση του επιδημιολόγου δεν υπάρχει στα ηλεκτρονικά μηνύματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε μήνυμά του τον Μάιο που μας πέρασε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι γράφει ότι “δεν είναι καθόλου πεπεισμένος” ότι ο ιός προέκυψε ως φυσική εξέλιξη και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της έρευνας.

Οι επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ

Τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου, μια ημέρα πριν το Πάσχα, ο Φάουτσι είχε επικοινωνία με τον Μαρκ Σορτ, προσωπάρχη του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος του τόνιζε “κατάλαβες τα συμπτώματα σωστά, αλλά διέγνωσες λάθος τη βασική αιτία”. Η αναφορά αυτή σχετίζεται με την διαφωνία που υπήρχε στην πρόθεση Τραμπ να ανοίξει ξανά την οικονομία, παρά τις συμβουλές για το αντίθετο. Ο Φάουτσι απάντησε με ένα email που έγραφε “κατανοητό, ευχαριστώ για το μήνυμα. Σου εύχομαι μια ήρεμη ημέρα με την οικογένειά σου”. 

Σε άλλα σημεία, καταγράφονται επαφές που είχε ακόμη και βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι τον συγχαίρουν που πήρε κόντρα στις τότε απόψεις του Τραμπ για την υδροξυχλωροκίνη. Τον Απρίλιο του 2020 ο Φρεντ Άπτον έστειλε email στον Αμερικανό επιστήμονα και τον καλούσε να συνεχίσει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, με τον Φάουτσι να απαντά “ευχαριστώ Φρεντ. Εκτιμώ το μήνυμά σου”.

Η ιστοσελίδα BuzzFeed News έδωσε στη δημοσιότητα επικοινωνίες του Δρ. Φάουτσι με γνωστούς ηθοποιούς, ακόμη και με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook. Σε αυτά καταγράφεται, ακόμη, η διστακτικότητα του κορυφαίου επιστήμονα απέναντι στην απρόσμενη αναγνωρισιμότητα που έλαβε εξαιτίας των διαστάσεων της πανδημίας.

Ο Ζούκερμπεργκ ζητεί οδηγίες από τον Δρ. Φάουτσι για το πώς να απαντά στις αγωνιώδεις απορίες των χρηστών του μέσου, ενώ η ηθοποιός Μόργκαν Φερτσάιλντ, η οποία είχε συνεργαστεί με τον επιδημιολόγο τη δεκαετία του ’80 για την επιδημία του Aids, επικοινώνησε με τον Δρ. Φάουτσι τον Φεβρουάριο δηλώνοντας πρόθυμη να τον βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει. Μετά από την επικοινωνία τους η Φερτσάιλντ έγραψε στο Twitter: “Οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία τηρώντας μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τηλεργασία, το προσωρινό κλείσιμο των σχολίων και άλλα”.

Μετά από μια επικοινωνία του επιδημιολόγου με τον Μπιλ Γκέιτς, στέλεχος του Ιδρύματος “Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς” έγραψε ότι “ανησυχεί σοβαρά” για την ασφάλεια και την υγεία του Δρ. Φάουτσι. Όλα τα emails δείχνουν ότι ο Δρ. Φάουτσι πολύ συχνά και με αποφασιστικό τρόπο προσπαθούσε να διαψεύσει τις φήμες ότι δεχόταν πιέσεις και λογοκρισία από τον Ντόναλντ Τραμπ. “Στην πραγματικότητα δεν έχω φιμωθεί καθόλου”, έγραψε σε μήνυμά του ο Αμερικανός επιστήμονας.

Αρκετές φορές, περιγράφει η Ουάσινγκτον Ποστ, τη λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό του, η οποία προκαλούσε αμηχανία στον Φάουτσι. Στις 31 Μαρτίου ένας συνάδελφός του έστειλε άρθρο της εφημερίδας με τον τίτλο: “Κάλτσες και ντόνατς με τον Φάουτσι: Ο ειδικός του κορονοϊοού προσελκύει την λατρεία”. “Πραγματικά σουρεαλιστικό. Ελπίζω να σταματήσει σύντομα όλο αυτό. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αυτό είναι σίγουρο”, ήταν η απάντηση του Φάουτσι.

Ανάλογο περιστατικό κατεγράφη και στις 7 Απριλίου, όταν ο επιδημιολόγος προώθησε σε κάποιον ένα λινκ, καλώντας τον να το κλικάρει. Το άρθρο είχε τον τίτλο “Ο έρωτας με τον Κουόμο (σ.σ. κυβερνήτης της Νέας Υόρκης) και ο πυρετός με τον Φάουτσι: Η σεξουαλικότητα των δύο αυτών ανδρών σαρώνει το διαδίκτυο”. “Θα χάσεις το μυαλό σου”, έγραψε ο Φάουτσι στον –άγνωστο– αποδέκτη του μέιλ. “Η κοινωνία μας έχει αποτρελαθεί εντελώς”.

Τι γίνεται με το βιβλίο του Φάουτσι

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δρ. Φάουτσι, σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, όπως το Amazon και Barnes & Noble, εξαφάνισαν από τις ιστοσελίδες το νέο βιβλίο του επιδημιολόγου με τίτλο “Expect the Unexpected”, το οποίο μιλάει για την “ηγεσία” σε περιόδους πανδημίας.

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το “Expect the Unexpected: Δέκα μαθήματα για την αλήθεια, τις υπηρεσίες και τον δρόμο προς τα εμπρός” τόσο στο Amazon US όσο και στο Barnes & Noble βγάζουν το αποτέλεσμα: “η σελίδα δεν βρέθηκε”.  Καμία επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί από τις εταιρείες. Ο εκδότης του Δρ. Φάουτσι, National Geographic Books, δήλωσε ότι το βιβλίο αποσύρθηκε επειδή είχε “προωθηθεί πρόωρα για προπώληση”.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα