ΑΘΗΝΑ
05:48
|
20.09.2024
Το αίτημα των εισαγγελικών αρχών στην πολιτεία της Μινεσότας – Στις 25 Ιουνίου η ανακοίνωση της ποινής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελείς στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών ζητούν να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος έχει ήδη κριθεί ένοχος για τη δολοφονία και την ανθρωποκτονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου.

Χθες Τετάρτη η εισαγγελία της Μινεσότας δήλωσε ότι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ “σόκαρε τη συνείδηση της Έθνους” και ζήτησε να επιβληθεί στον δολοφόνο η μέγιστη δυνατή ποινή κάθειρξης. Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση έχει ισχυριστεί ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού πολίτη προήλθε από ένα “λάθος καλή τη πίστει”, το οποίο είχε σχέση με την εκπαίδευση που είχε λάβει ο καταδικασθείς Ντέρεκ Σόβιν.

Τον Μάιο του 2020, ο Ντέρεκ Σόβιν προσπάθησε να συλλάβει τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα σε ένα κατάστημα. Στη συνέχεια, ο πρώην αστυνομικός ακινητοποίησε τον Αφροαμερικανό βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, με εκείνον να φωνάζει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!». Ο Τζορτζ Φλόιντ διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετικά δικαστικά έγγραφα οι εισαγγελείς ζήτησαν: “Η Πολιτεία ζητά με σεβασμό ποινή 360 μηνών ή 30 ετών, για τον κατηγορούμενο Ντέρεκ Σόβιν, πρώην αστυνομικό που καταδικάστηκε από δικαστές για δολοφονία δευτέρου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού σε σχέση με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ”. Και συμπληρώνουν: “η όποια ποινή αποφασιστεί πρέπει να δείχνει ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου”.

Ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ έχει ήδη αποφανθεί ότι είναι πολλοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Αμερικανός δικαστής αναφέρθηκε ειδικά στην αδικαιολόγητη μακρά διάρκεια που το γόνατο του κατηγορούμενου πρώην αστυνομικού πίεζε τον λαιμό του θύματος. Αυτός και μόνο ο παράγοντας επιτρέπει στο δικαστήριο να επιβάλλει ποινή μεγαλύτερη της κάθειρξης των 15 ετών που προβλέπει η πολιτειακή νομοθεσία της Μινεσότας.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα