ΑΘΗΝΑ
19:35
|
27.04.2024
Μια πρώτη αντίδραση στην πρόσφατη ανακάλυψη ομαδικού τάφου παιδιών σε σχολείο αφομοίωσης αυτοχθόνων Ινδιάνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν αυτόχθονες στο πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο και αποκαθήλωσαν άγαλμα για να δείξουν την αγανάκτησή τους για την πρόσφατη μακάβρια ανακάλυψη ομαδικού τάφου παιδιών σε ένα από τα σχολεία των αυτοχθόνων. Το άγαλμα που αποκαθηλώθηκε ήταν αυτό του Egerton Ryerson, ο οποίος θεωρείται από τους “αρχιτέκτονες” του αμφιλεγόμενου εκπαιδευτικού συστήματος οικοτροφείων για την αφομοίωση των παιδιών των αυτοχθόνων φυλών των Ινδιάνων στη λευκή κοινωνία των Καναδών αποικιοκρατών.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διαδηλωτές πέταξαν μπογιά στο ίδιο άγαλμα μετά την ανακάλυψη των σορών 215 παιδιών αυτοχθόνων Ινδιάνων. Το πανεπιστήμιο στο Τορόντο δέχεται πιέσεις να αλλάξει το όνομά του και να απομακρύνει το άγαλμα του Egerton Ryerson ως μια ελάχιστη αναγνώριση στις κοινότητες των αυτοχθόνων.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media καταγράφουν την αποκαθήλωση του Egerton Ryerson και τις επιδοκιμασίες του κόσμου. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι περίπου 1.000 άτομα πραγματοποιούσαν μια ειρηνική διαμαρτυρία όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένα φορτηγό, το οποίο βοήθησε στην αποκαθήλωση του αγάλματος. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Μοχάμεντ Λαχέμι, δήλωσε ότι οι ζημιές στο άγαλμα δεν θα αποκατασταθούν, και ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν την αντικατάστασή του.

Τα παιδιά που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο ήταν μαθητές του οικοτροφείου Kamloops Indian Residential School, στην Βρετανική Κολούμπια, το οποίο έκλεισε το 1978. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.

Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου. “Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι”, δήλωσε η κ. Κασίμιρ. “Κάποια ήταν τριών ετών”, πρόσθεσε.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του ’50 είχε φτάσει να στεγάζει έως και 500 μαθητές. Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτοχθόνων νέων.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σχολίασε ότι η μακάβρια αυτή ανακάλυψη ήταν μια “επώδυνη υπενθύμιση” ενός “επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα