ΑΘΗΝΑ
14:24
|
23.09.2024
Την στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξασφάλισε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μένει, τυπικά, και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 18 Ιουνίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στήριξε απόψε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για μια δεύτερη θητεία, συστήνοντας η 193-μελής Γενική Συνέλευση να τον διορίσει στη θέση αυτή για επιπλέον πέντε χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ο πρεσβευτής της Εσθονίας Σβεν Γιούργκενσον, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε πως η Γενική Συνέλευση είναι πιθανόν να συνεδριάσει στις 18 Ιουνίου για να εγκρίνει τον διορισμό.

Ο Γκουτέρες διαδέχθηκε τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν τον Ιανουάριο του 2017, λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του Γκουτέρες επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των προσπαθειών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να υποβαθμίσει τον ΟΗΕ μεταξύ άλλων μειώνοντας σημαντικά τη συνδρομή των ΗΠΑ και την χρηματοδότηση οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Αρχικά είχαν διαφανεί στο παρασκήνιο ορισμένες προσπάθειες περίπου 10 πρώην αξιωματούχων να ρίξουν το “γάντι” στον Γκουτέρες, ώστε να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα στον ΟΗΕ. Ωστόσο δεν είχαν εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών τους κάτι που είχε από νωρίς “λυμένο” ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο 72χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εξακολουθεί να έχει στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους.

Ο Γκουτέρες διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 και κατόπιν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015. Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, των εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19 για όλους και υπέρ της ψηφιακής συνεργασίας.

Όταν πήρε τα ηνία του ΟΗΕ, ο οργανισμός έδινε μάχη για τον τερματισμό των πολέμων και τη διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία και την Υεμένη. Αυτές οι συρράξεις συνεχίζονται ασταμάτητες ενώ ο Γκουτέρες βρίσκεται αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με κρίσεις που εξελίσσονται εδώ και μήνες, όπως το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και οι σφαγές και παραβιάσεις δικαιωμάτων αμάχων στην βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας, Τιγκράι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στέφανος Κασσελάκης στο X: «Είμαι εδώ»

Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο: Πάνω από 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

FIDE: Η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία παρέτεινε τον αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα