ΑΘΗΝΑ
00:55
|
28.04.2024
Με ηχηρό «όχι» απάντησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ομοσπονδίες και σωματεία στα κυβερνητικά σχέδια για εφαρμογή του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργού Εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ηχηρό «όχι» απάντησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ομοσπονδίες και σωματεία στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για εφαρμογή του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Με κατάμεστες προσυγκεντρώσεις και συνθήματα όπως «η δουλειά απ’ τη δουλεία είναι ένας τόνος κι ένας νόμος», «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα.

«Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των Ομοσπονδιών και των Σωματείων που κατέβηκαν στη συγκέντρωση με τα πανό τους. ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Σχολεία, Δήμοι, Υπουργεία, Συγκοινωνίες, Τράπεζες, Ναυπηγεία, Λιμάνια, Κούριερ, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό, εργάτες της Τέχνης, όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης έδωσαν βροντερό παρών. Οι εργάτες από τα Λιπάσματα Καβάλας που έχουν στήσει σκηνές έξω από το Υπουργείο Εργασίας ξεσήκωναν όλη την πορεία με τα καπνογόνα και τα συνθήματά τους» αναφέρει σε ανάρτησή της για την σμηερινή κινητοποίηση η Εργατική Αλληλεγγύη, χαρακτηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση ως «πανεργατικό σεισμό πολλών ρίχτερ».

«Από τις πιο μαζικές και δυναμικές παρουσίες είχε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που συγκροτήθηκε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Κλαυθμώνος. Εκεί, πίσω από το πανό με το σύνθημα “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, συσπειρώθηκαν μια σειρά σωματεία νοσοκομείων (Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι από Αγία Όλγα, Ερυθρό και Δρομοκαΐτειο), αντικαπιταλιστικά σχήματα και συνδικάτα στον Τουρισμό, τα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό μαζί με το κατειλημμένο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, σωματεία και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καθαρίστριες από τον Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Οικονομικών, το σωματείο εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ, συνταξιούχοι της Εθνικής και μια σειρά ακόμα σωματεία και Ομοσπονδίες.

Μαζί τους διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, το ΣΕΚ στις σχολές, οι μαθητές/τριες Anticapitalista. “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο” ήταν το σύνθημα στο πανό του ΣΕΚ που συμπύκνωνε το μήνυμα της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Ακολουθούσαν μια σειρά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς» σημειώνει η Εργατική Αλληλεγγύη.

Δηλώσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του Κυριάκου Βελόπουλου) έδωσαν επίσης το παρόν στην κινητοποίηση, δηλώνοντας ότι θα σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζομένους.

«Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιων τα συμφέροντα δουλεύει και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό» δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και προσέθεσε ότι «αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας».

«Είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους στην απαραίτητη προσπάθειά τους να θανατώσουν το “νομοσχέδιο – ζόμπι” του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για τον λαό όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων» δήλωσε από τα Προπύλαια ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα» τόνισε.

«Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» σημείωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Φωτορεπορτάζ: Κωνσταντίνος Ζήλος

Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα