ΑΘΗΝΑ
10:26
|
28.04.2024
Ο κ. Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής – Μίλησε για “πολιτικό ακτιβισμό” του κ. Τσίπρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση επικράτησε στη Βουλή λόγω της αντιπαράθεσης που είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού σώματος Κώστας Τασούλας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παρέμβει στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού και να καταθέσει ερώτηση για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ΠτΒ δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής παρέμβαση προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρώην Πρωθυπουργού ή ακόμα και πρώην προέδρου της Βουλής, κάτι που όπως ρητά αναφέρει ο Κανονισμός μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του νομοθετικού έργου. Στην κατηγορία Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έχει καταθέσει, ο κ. Τασούλας απάντησε ότι στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, έχει απαντήσει συνολικά σε επτά επίκαιρες ερωτήσεις. Τρεις του Αλ. Τσίπρα, τρεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και μια του γραμματέα του ΜέΡΑ25. Την προηγούμενη, ΙΖ Κοινοβουλευτική Περίοδο η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα απάντησε συνολικά σε 10 επίκαιρες ερωτήσεις. Ο κ. Τασούλας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για “πολιτικό ακτιβισμό” και για “πολιτικούς μονολόγους”, αφού παρόντες ήταν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ανάμεσα σε άλλα: “Με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλω να τη μετατρέψουμε σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Το άρθρο που λέτε δίνει δικαίωμα, αλλά αφορά στο νομοθετικό έργο. Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων, διακόπτω τη συνεδρίαση και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση κανονισμού”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το άρθρο 97 σύμφωνα με το οποίο μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε το ζητήσει, με τον κ. Τασούλα να του απαντά ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αφορά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “φίμωση” και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και να είναι “Πρόεδρος όλης της Βουλής κι όχι της Νέας Δημοκρατίας”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΠτΒ: “Πείτε μου ποιο είναι το άρθρο που δε μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός και ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας; Κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διάταξη του άρθρου 97 παρ.4 προβλέπει ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν”.

“Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Σας ζητώ να μου δώστε τον λόγο και να μην παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχει την έγκριση και των άλλων κομμάτων”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από Έθνος, Εφ. Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα