ΑΘΗΝΑ
18:07
|
27.04.2024
Καταβλήθηκε η ελάχιστη δυνατή δόση ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από υποχώρηση των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέκτησε σήμερα το Ιράν μετά από την υποχώρηση των ΗΠΑ και την επιλογή τους να “ξεπαγώσουν” ιρανικά κεφάλαια που είχαν παγώσει παράνομα οι αρχές στη Νότια Κορέα ώστε να καταβληθούν οφειλές ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ιράν έχασε το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιανουάριο λόγω απλήρωτων διετών συνδρομών που ανέρχονταν σε 65 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα καταβλήθηκε η ελάχιστη δυνατή δόση των 16 εκατομμυρίων δολαρίων και το Ιράν ανέκτησε το δικαίωμα ψήφου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

The United Nations headquarters building in New York.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως είχαν “παγώσει” κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράκ και η Κίνα εξαιτίας των μονομερών αυθαίρετων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ (επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) το 2018 στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης “υπέρτατης πίεσης” στην Τεχεράνη ώστε είτε να ανατραπεί η κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, είτε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη σχολιάστηκε δηκτικά από τον Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Ματζίντ Τακχτ Ραβαντσί με ανάρτησή του στο Τουίτερ με την ακόλουθη φράση: “Οι παράνομες αμερικανικές κυρώσεις όχι μόνον στέρησαν από τον λαό μας φάρμακα αλλά και από το να τακτοποιεί τις συνδρομές του σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ… Μετά από τουλάχιστον έξι μήνες, ο ΟΗΕ τελικά ανακοίνωσε σήμερα πως πήρε τα χρήματα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη σημειώθηκε ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για αύριο, 12 Ιουνίου, επανέναρξη του νέου γύρου έμμεσης διαπραγμάτευσης Ιράν και ΗΠΑ στη Βιέννη της Αυστρίας με στόχο την επαναφορά των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα