ΑΘΗΝΑ
21:04
|
27.04.2024

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί κραδασμούς στην ευρωζώνη και μπορεί να θέσει σε αμφιβολία ακόμα και τη συμμετοχή των ασθενέστερων κρατών στη νομισματική ένωση. Αυτό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί κραδασμούς στην ευρωζώνη και μπορεί να θέσει σε αμφιβολία ακόμα και τη συμμετοχή των ασθενέστερων κρατών στη νομισματική ένωση. Αυτό προκύπτει από την έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση του κόστους δανεισμού των πιο ευάλωτων οικονομιών, να οξύνουν τα υφιστάμενα προβλήματα, ακόμα και μέχρι του σημείου να δημιουργηθούν αμφιβολίες για την ικανότητα τους παραμείνουν στο κοινό νόμισμα.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αθροιστικά για την ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 100% στο τέλος του χρόνου, και στην περίπτωση της Ιταλίας που ήδη οι αγορές τοποθετούνται έναντι της πιθανότητας να βγει από το ευρώ να φτάσει το 160%.

Η έκθεση αναφέρει πως οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και αυξήθηκε το κόστος χρηματοδότησής τους. Η ΕΚΤ συστήνει την προσωρινή αναστολή πληρωμών μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν τη θέση τους και να αντέξουν τις πιέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα