ΑΘΗΝΑ
20:27
|
27.04.2024
Σκληρή η απάντηση της Ελλάδας μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα έπειτα από την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για βαναυσότητα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, στηλιτεύει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η Ελλάδα διαμηνύει στην Τουρκία πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας και αντεπιτίθεται κατηγορώντας την Τουρκία για “πρωτοφανή κυνισμό” και πυροδότηση νέας “ευρωτουρκικής έντασης”.

“Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση” τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία καταλήγει στέλνοντας στη γείτονα ένα σαφές μήνυμα: “δεν θα… παίξουμε το παιχνιδάκι της Τουρκίας. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας”.

Νωρίτερα, με σκληρή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτέθηκε στην Ελλάδα, απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “αυτός που τα παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο τα διακαιώματα των μεταναστών είναι η Τουρκία που εξωθεί τους μετανάστες στα σύνορα”

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα η οποία “όπως λέει η ίδια είναι το λίκνο του πολιτισμού, να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό”, ενώ μεταξύ άλλων μομφών αναφέρει πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα, παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και καλεί τη χώρα μας να εκλογικευτεί.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, συγκεκριμένα αναφέρει:

“Καλούμε την ελληνική ηγεσία, που προτιμά την ένταση αντί της πολιτικής διαλόγου απέναντι στην Τουρκία, που παραπλανά την κοινή γνώμη χειραγωγώντας την αλήθεια με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και που ενεργεί με την αντίληψη ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ να υιοθετήσει τη λογική και τον διάλογο. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχει παραβιάσει ανοιχτά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους στη ζωή. Είναι αίσχος εκείνοι που έχουν διαπράξει όλες αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες εναντίον αθώων ανθρώπων μπροστά στα μάτια όλων του κόσμου να ονομάζουν «βάρβαρους» τους Τούρκους. Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη δική του ”βαρβαρότητα”. Για αυτό πρέπει να δείχνει σεβασμό απέναντι στους πρόσφυγες, να μην τους βασανίζει, να μην τους κακομεταχειρίζεται και να μην τους ωθεί πίσω στην Τουρκία. Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν το λίκνο του λεγόμενου πολιτισμού, πρέπει να σέβονται όσους δεν μοιράζονται τη δική τους γλώσσα και θρησκεία», καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.

Δεν συμβαίνει τίποτα έκτακτο στον Έβρο

“Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας” δήλωσε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λίγα 24ωρα μετά τις αντεγκλήσεις για το αν τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν ελληνικό έδαφος.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής” διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Έβρο.

“Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: Η ασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν”, διευκρίνισε αναφερόμενος στους 400 αστυνομικούς που θα έχουν μεταφερθεί έως την Παρασκευή στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα