ΑΘΗΝΑ
02:16
|
28.04.2024
Από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν έλειψαν οι αναφορές στο παλαιστινιακό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Αμάν της Ιορδανίας μετέβη σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαίρ Λαπίντ, συναντώντας τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν αφενός στην αύξηση των εξαγωγών της Ιορδανίας στην (κατεχόμενη) Δυτική Όχθη από προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε 700 εκατομμύρια δολάρια. Αφετέρου συμφώνησαν στη πώληση 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Ισραήλ στην Ιορδανία ως το τέλος του χρόνου δίχως να διευκρινιστεί το αντίτιμο.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αϊμαν Σαφάντι επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση δύο κρατών ως τρόπος επίτευξης ολοκληρωμένης ειρήνης».

Μετά τη συνάντησή τους ο Γιαίρ Λαπίντ χαρακτήρισε την Ιορδανία «γείτονα και σημαντικό εταίρο του κράτους του Ισραήλ» και διαβεβαίωσε ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ιορδανία με στόχο την διατήρηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας «προς όφελος των δύο χωρών».

Ο Γιαίρ Λαπίντ συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της χώρας του που πραγματοποίηση επίσημη επίσκεψη μετά την περσινή υπογραφή διμερούς συμφωνίας εξομάλυνσης σχέσεων (γνωστές ως «συμφωνίες του Αβραάμ» που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ). Ο Λαπίντ εγκαινίασε στο Άμπου Ντάμπι την ισραηλινή πρεσβεία και στο Ντουμπάι το προξενείο του Ισραήλ. Στη συνέχεια προσκάλεσε τον 52χρονο Μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα, να επισκεφθεί το Ισραήλ καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης πέρσι συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων.

Μυστική συνάντηση Μπένετ-Αμπντουλάχ Β’ στο Αμάν

Aξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του Ισραηλινού διπλωματικού συντάκτη, Μπαράκ Ραβίντ, την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετέβη μυστικά στο Αμάν της Ιορδανίας και συναντήθηκε με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β’.

Προφανής στόχος της επίσκεψης του Ισραηλινού νέου πρωθυπουργού ήταν, μεταξύ άλλων, η αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης που είχε προκληθεί τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης του προκατόχου του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα