ΑΘΗΝΑ
22:03
|
27.04.2024
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας μετά τον θάνατο κάμεραμαν κατά την επίθεση ακροδεξιών που εισέβαλλαν στην έδρα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 37χρονος κάμεραμαν Alexander Lashkarava κατέληξε μετά από την άγρια επίθεση που πραγματοποίησαν ακροδεξιοί εναντίον δημοσιογράφων, αφού εισέβαλαν στην έδρα των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Τιφλίδα.

O άδικος θάνατός του πυροδότησε κύμα διαμαρτυρίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο απαιτώντας να παραιτηθούν ο πρωθυπουργός Ιράκλι Γκαριμπσβίλι και ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο καμεραμάν Alexander Lashkarava, που εργαζόταν για τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Pirveli, εντοπίστηκε νεκρός στο κρεβάτι του το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε το κανάλι του.

Ο Lashkarava τραυματίστηκε την περασμένη Δευτέρα από έναν βίαιο όχλο ακροδεξιών διαδηλωτών που εισέβαλαν στα γραφεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντιδρώντας στη διοργάνωση του αναμενόμενου Pride. 

Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι δέχτηκαν άγρια επίθεση εκείνη την ημέρα και υπέστησαν τραυματισμούς, όπως διάσειση, εγκαύματα και κατάγματα, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές της Γεωργίας για “παθητικότητα” και επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, γιατί δεν κατάφερε να προστατεύσει τους δημοσιογράφους. Οι διοργανωτές δήλωσαν αργότερα ότι η πορεία δεν θα πραγματοποιηθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην κοινωνία των πολιτών και στις δημοκρατικές αξίες.”

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε σε μία σύντομη ανακοίνωση ότι ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Lashkarava.

Την ίδια ώρα οι ακτιβιστές καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό Ιράκλι Γκαριμπσβίλι ότι υποστηρίζει σιωπηρά ομοφοβικές και εθνικιστικές ομάδες και ότι ενορχηστρώνει βίαιη εκστρατεία εναντίον δημοσιογράφων.

“Η κυβέρνηση όχι μόνο ενθαρρύνει τη βία εναντίον δημοσιογράφων, αλλά αποτελεί μέρος της”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Νοντάρ Μελάντσε. “Έχει δημιουργήσει βίαιες ομάδες προκειμένου να επιτίθενται σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης”, αποκάλυψε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φάνηκε να ισχυρίζεται τη Δευτέρα ότι οι διοργανωτές του Pride προκάλεσαν τη βία, λέγοντας ότι είναι “παράλογο” να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση σε δημόσιο χώρο καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και αντιπαραθέσεις.

“Αυτό που συνέβη είναι τραγωδία και στέλνω τα συλλυπητήριά μου σε ολόκληρη την κοινότητα των μέσων ενημέρωσης και σε όλη τη Γεωργία”, έγραψε στο Twitter, η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili. “Πρέπει να διερευνηθεί και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν”, κατέληξε.

Πηγή: The Guardian, aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα