ΑΘΗΝΑ
20:30
|
27.04.2024
H σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται μολονότι χτες η καγκελάριος Μέρκελ είχε ήδη εκφράσει αμφιβολίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενα 24ωρο πριν την έναρξη της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις ΗΠΑ και την συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαπίστωσε μία σχετική πρόοδο σε ένα από τα ζέοντα θέματα της ατζέντας συνομιλιών των δύο ηγετών: την τύχη του αγωγού ρωσικού αερίου Nord Stream 2 στον οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ προκειμένου να προωθήσουν την πώληση περισσότερου αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις συνομιλίες Γερμανίας-ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 εκτίμησε πως βρίσκονται “σε καλό δρόμο” μολονότι χτες η καγκελάριος Μέρκελ είχε ήδη εκφράσει αμφιβολίες για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά με τις ΗΠΑ για τον αγωγό που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

«Εχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω ότι πλησιάσαμε ο ένας τον άλλο σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Μάας.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να κάνει προβλέψεις εάν θα μπορούσε να ανακοινωθεί σημαντική πρόοδος μετά την αυριανή συνάντηση της καγκελάριου Μέρκελ και του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο λέγοντας:

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κατά νουν έναν στόχο και είμαι επίσης σίγουρος ότι θα επιτύχουμε τον στόχο. Το χρονικό σημείο είναι δευτερεύον, αλλά φυσικά θα ήταν ωραίο να συνέβαινε αυτό όταν η καγκελάριος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον».

Ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι εταίροι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ανησυχούν ότι η Ευρώπη εξαρτάται “πάρα πολύ” από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και ως εκ τούτου τάσσονται κατά της ολοκλήρωσής του.

Nord Stream 2 – Λεωνίδας Βατικιώτης

Ο Μάας δεν αναμένει καμία αλλαγή στους αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατά την επίσκεψη της Μέρκελ. Όπως είπε «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη προθυμία για αλλαγή και λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων ξανά στην Ευρώπη».

Η ΕΕ πάντως αποφάσισε ότι οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ πιο εύκολα. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανόνες, κάτι που συνεχίζει να έχει δυσμενή αντίκτυπο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Τι θα συζητήσουν Μέρκελ-Μπάιντεν

Η καγκελάριος Μέρκελ αναχώρησε ήδη για την Ουάσινγκτον και θα συναντήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη στις 14.25 (ώρα Ουάσιγκτον) και δύο ώρες μετά θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος (εκτός από την τύχη του αγωγού Nord Stream 2) , η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και ζητήματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια και την αποτροπή επιθέσεων χάκερς με έδρα τη Ρωσία.

Προηγουμένως θα ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Εχει προγραμματιστεί επίσης να προηγηθεί της συνάντησης με τον Μπάιντεν πρόγευμα για ανταλλαγή απόψεων με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Η τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στις ΗΠΑ με την ιδιότητα της Καγκελαρίου πρόκειται να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ μετά το χαμηλό σημείο που έφτασαν κατά την εποχή του προκάτοχου του Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα