Εργοδότες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να απαγορεύσουν στο προσωπικό τους την χρήση μαντίλας και θρησκευτικών συμβόλων για να αποκτήσουν εμφάνιση ουδετερότητας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει πρότερη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε ανακοινώσει το 2017.
Η προσφυγή δύο Μουσουλμάνων από τη Γερμανία
Αφορμή για την σημερινή απόφαση έδωσε η προσφυγή δύο Μουσουλμάνων γυναικών στην Γερμανία που απολύθηκαν από τις δουλειές τους επειδή φορούσαν μαντίλα.
Το ζήτημα της χιτζάμπ (της ισλαμικής μαντίλας που καλύπτει κεφάλι και ώμους) έχει διχάσει τις αρχές ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια επαναφέροντας στο προσκήνιο κατά διαστήματα την κουβέντα για την ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες.
Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει εάν οι απαγορεύσεις για την ισλαμική μαντίλα συνιστούν παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών ή επιτρέπονται στο πλαίσιο ελευθερίας του ιδιοκτήτη μίας επιχείρησης και της επιθυμίας του για την εικόνα ουδετερότητας σε όλους τους πελάτες της.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πως είναι “δικαιολογημένη η απαγόρευση χρήσης” μαντίλας και άλλων θρησκευτικών συμβόλων εάν δικαιολογούνται από την ανάγκη του εργοδότη να διατηρήσει ουδέτερη εικόνα προς τους πελάτες του.
«Η απαγόρευση χρήσης ορατών μορφών έκφρασης πολιτικών, θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων στο χώρο εργασίας μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάσει ουδέτερη εικόνα προς τους πελάτες του ή να αποτρέψει κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Επισήμανε επίσης πως η δικαιολογία της χρήσης των παραπάνω ειδών-συμβόλων πρέπει να ανταποκρίνεται στη «γνήσια ανάγκη ουδετερότητας εκ μέρους του εργοδότη».
Όσον αφορά στην προσφυγή των δύο γυναικών, το δικαστήριο δικαιολόγησε την απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας από την εργοδοσία καθώς η ίδια είχε παράλληλα απαγορεύσει τη χρήση εμφανούς έκθεσης σταυρού από άλλη υπάλληλο ζητώντας να το αφαιρέσει.
Σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά δικαστήρια θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν η απόφαση της εργοδοσίας για την απαγόρευση χρήσης θρησκευτικών ή άλλων συμβόλων συνιστούν διάκριση ή όχι.
Ενδιαφέρον προκαλεί η «ανησυχία» των ιδρυμάτων της λεγόμενης «Ανοικτής Κοινωνίας» του δισεκατομμυριούχου καπιταλιστή Τζορτζ Σόρος για το ενδεχόμενο «αποκλεισμού πολλών Μουσουλμάνων γυναικών και άλλων από διάφορες μειονότητες από διάφορες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».