Στο Μαρόκο επαναπατρίστηκε με απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο 56χρονος Μαροκινός κρατούμενος Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ που ήταν φυλακισμένος στα κολαστήρια των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο από το 2002. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πληθυσμός των φυλακισμένων στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας ανέρχεται πλέον σε 39 άτομα.
Η “αντιτρομοκρατική” φυλακή του Γκουαντάναμο που δημιουργήθηκε για να στεγάσει ξένους υπόπτους για τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, εξελίχθηκε σε τόπους μαρτύριου και φρικτών βασανιστηρίων στο όνομα του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”.
Κατά των κολαστηρίων στο Γκουαντάναμο υποτίθεται πως είχε τοποθετηθεί ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που μολονότι είχε υποσχεθεί να τα κλείσει τα διατήρησε ενεργά και στις δύο θητείες του. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ είχε αντίστοιχα κρατήσει ανοικτή τη φυλακή στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ενώ ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να την κλείσει.
“Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) είναι αφιερωμένη στην εξακολούθηση μιας συνειδητής και διεξοδικής διαδικασίας επικεντρωμένης στην υπεύθυνη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο ενόσω θα διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους”, ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Η σύσταση για αποφυλάκιση του Μαροκινού Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ είχε γίνει το 2016.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μαρόκου ανέφερε σε μια δήλωσή του πως ο Νάσερ θα ερευνηθεί για φερόμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες και μια αστυνομική πηγή δήλωση ότι κρατείται στην Καζαμπλάνκα.
Τουλάχιστον 12 Μαροκινοί κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και όσοι έχουν επαναπατριστεί αντιμετώπισαν νέες έρευνες και δίκες. Ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Μπεντσεκρούν, φυλακίστηκε για έξι χρόνια μετά τον επαναπατρισμό του το 2005 και πέθανε το 2014 στη Συρία όπου ταξίδεψε προκειμένου να ενταχθεί σε μια οργάνωση μαχητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι που έχουν μείνει στη Γκουντάναμο, κρατούνται για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη…
Η νομοθεσία εξακολουθεί να εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεταφέρει κρατούμενους στις φυλακές στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ακόμη και με το Δημοκρατικό Κόμμα να ελέγχει τώρα το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει τόσο ισχνές πλειοψηφίες που θα αντιμετώπιζε σκληρή δοκιμασία αν επιδίωκε νομοθετικές αλλαγές καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να εναντιώνονταν σε αυτές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον Ιούνιο πως η κυβέρνηση “εξετάζει ενεργά” την ανασύσταση της θέσης του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρττμεντ για το κλείσιμο της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.