ΑΘΗΝΑ
20:23
|
06.10.2024
"Βαριά" η ατζέντα διμερών και περιφερειακών θεμάτων στην ατζέντα συναντήσεων του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στο Κάιρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σχέσεις Κίνας-Αιγύπτου στο φόντο των 65ετών διμερών διπλωματικών σχέσεων, περιφερειακές εξελίξεις με πρώτες εκείνες που αφορούν το μεγάλο “Φράγμα Αιθιοπικής Αναγέννησης” (GERD) (που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στην Αίγυπτο και το Σουδάν που ανησυχούν για τη δραματική μείωση των νερών του Γαλάζιου Νείλου) και οι προσπάθειες συμπαραγωγής κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Αίγυπτο τέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος βρίσκεται στο Κάιρο από το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση ανάλογης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος Μπασάμ Ράντι αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι τόνισε πως οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να ενισχύσουν περαιτέρω την στρατηγική εταιρική τους σχέση που φέτος συμπίπτει με την 65η επέτειο διπλωματικών σχέσεων.

Εικόνα

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως Κάιρο και Πεκίνο έχουν “σημαντική σχέση συνεργασίας σε διάφορους τομείς” προσθέτοντας πως η Αίγυπτος επωφελείται από την επιτυχή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, την οποία και “μελετά για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ευημερία” για τον αιγυπτιακό λαό. Ανέφερε επίσης την συμπαραγωγή του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sinovac, που στηρίζει “τη στρατηγική εθνικοποίησης της φαρμακοβιομηχανίας και της παρασκευής εμβολίων στην Αίγυπτο”.

Εικόνα

Κατά τη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών την Κυριακή στο Κάιρο, ο Ουάνγκ Γι  εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμηση της χώρας του για την Αίγυπτο και τον ηγέτη της και τον σημαντικό ρόλο που παίζει για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Εξήρε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιφέρεια και την συμβολή της στην σταθεροποίηση της περιοχής. Επιβεβαίωσε επίσης πως η Αίγυπτος έγινε αποδεκτή ως εταίρος διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης (SCO) που επικεντρώνεται στον συντονισμό της περιφερειακής συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξετρεμισμού, της Ενέργειας και της Επιστήμης.

Σε ό,τι αφορά το αιθιοπικό φράγμα GERD, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την “πλήρη κατανόηση της Κίνας” για την “υπέρτατη σημασία” που θα έπαιζε για την ισορροπημένη διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μία “νομικώς δεσμευτική” συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής όπως είναι η Αιθιοπία, η Αίγυπτος και το Σουδάν. Διαβεβαίωσε έτσι ότι η Κίνα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία “που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών”.

Μετά τη Συρία και την Αίγυπτο, η Αλγερία είναι ο επόμενος σταθμός περιοδείας του Κινέζου υπουργού στην ευρύτερη περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Δημήτρης Μάντζος για Μέση Ανατολή: Όταν ντρέπεται και η ντροπή

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα