ΑΘΗΝΑ
11:38
|
28.04.2024
Προανήγγειλαν την αποστρατικοποίηση του 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανήμερα της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι θα
αποστρατικοποιηθεί το 3,5% του εδάφους της περίκλειστης Αμμοχώστου και κάλεσαν τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος για την επιστροφή των περιουσιών τους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής διοίκησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών. “Βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι “δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας”.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά “πλέον δεν θέλουμε να λέμε ‘Βορράς – Νότος’, πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής”. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για “εχθρούς των Τούρκων” οι οποίοι παρασύρονται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι “η Τουρκία δεν μπορεί να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό”. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν η “αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι αναγκαιότητα”.

“Έχουμε δίκιο και επειδή έχουμε δίκιο θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Δεν πιστεύουν αυτοί στη δημοκρατία. Η νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δυο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν δυο κράτη και δυο λαοί στην Κύπρο” υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη. “Στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί” δήλωσε από το βήμα της λεγόμενης «Βουλής» του ψευδοκράτους.

Με πληροφορίες από Politis

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα