ΑΘΗΝΑ
04:08
|
22.11.2024
Oι εργοδότες στο τουριστικό θέρετρο έχουν επιβάλει το δικό τους εργασιακό δίκαιο με όρους γαλέρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H φράση ότι “ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”, την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύεται ότι έχει διττή σημασία.

Αυτό που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο τουρισμός, μπορεί (όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια) να δώσει καθοριστική ώθηση στα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση.

Παράλληλα, όμως, αυτό που ορισμένοι επιχειρηματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι καταλαβαίνουν είναι ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν βιομηχανικοί εργάτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Η ανεργία, η δραματική μείωση ή ακόμη και η παντελής απουσία εισοδήματος, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και το κλίμα τρομοκρατίας αποτελούν, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, μόνιμο… φιλοξενούμενο σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή το κράτος αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους να επισημαίνουν ότι ενώ επιχειρήσεις του τουρισμού και του επισιτισμού έχουν επιδοτηθεί με τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και απασχολούν περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους, δεν είναι δυνατό απασχολούμενοι στον κλάδο να παραμένουν χωρίς εισόδημα, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα.

Προσφάτως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, δημοσιοποίησε ακραία φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων στο Νυδρί Λευκάδας.

Oι εργοδότες στο τουριστικό θέρετρο έχουν επιβάλει το δικό τους εργασιακό δίκαιο με όρους γαλέρας

Εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και έχοντας αποθρασυνθεί από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, οι εργοδότες στο τουριστικό θέρετρο έχουν επιβάλει το δικό τους εργασιακό δίκαιο με όρους γαλέρας: καθημερινές 12ωρες βάρδιες χωρίς ρεπό, υποδηλωμένη 7ημερη εργασία και αδήλωτες βραδινές βάρδιες.

Αποκορύφωμα της ασυδοσίας ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να επιστρέψουν δώρα και επιδόματα αδείας, απειλώντας τους ότι αλλιώς δεν θα βρουν δουλειά του χρόνου.

Μάλιστα, ορισμένοι εργοδότες προκειμένου να… συντονιστούν καλύτερα, δημιούργησαν ομάδα επικοινωνίας στα κοινωνικά δίκτυα!

Ας πάμε, λοιπόν, από την μικρή εικόνα, στην μεγάλη.

Η ΠΟΕΕΤ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας, καταγγέλλουν ότι σε ευρύτερο επίπεδο, παρατηρούνται τα εξής:

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ του Μαΐου καταβλήθηκαν σε ορισμένους και όχι σε όλους, καθώς πολλοί εργαζόμενοι είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε πήραν μικρότερο ποσό ενώ εκκρεμεί και η πληρωμή Ιουνίου.
  • Η εργοδοτική παραβατικότητα “χτυπάει κόκκινο”, με τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο να έχουν γίνει λάστιχο.
  • Μειωμένα ωράρια άρα και μισθός, μη επαναπροσλήψεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικές τόσο από τον νόμο όσο και από την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • 10 – 12 ώρες δουλειά χωρίς ρεπό απλήρωτοι, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Εποχικά εργαζόμενοι στο επισιτισμό χωρίς οικονομική στήριξη από τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για απασχολούμενους σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα επαναλειτουργήσουν φέτος, αφημένοι στην μοίρα τους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική βοήθεια.
  • Άφαντα παραμένουν τα ένσημα από τις μονομερείς δηλώσεις αναστολής σύμβασης του 2020.
  • Απειλές από τους εργοδότες για υποχρεωτικό εμβολιασμό με αθέμιτες πρακτικές, όπως καταγγελία σύμβασης ή μη ανανέωση σύμβασης σε περίπτωση μη εμβολιασμού.
  • Παντελής έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι (κατά τα φαινόμενα) μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, καταργήθηκαν πρόωρα.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην “γκρίζα ζώνη” μεταξύ εργασίας και ανεργίας, καθώς μεγάλα ξενοδοχεία και καταλύματα, δεν λειτουργούν.

Για αυτούς δεν υπάρχει ούτε μισθός, ούτε ειδική αποζημίωση, αλλά ούτε και επίδομα ανεργίας…

Μετά από τα ξενοδοχεία του ομίλου Μουζενίδη που έκλεισαν σε Ερέτρια Ευβοίας και Πιερία, τα ξενοδοχεία του Κυπριώτη στη Κω όπου σχεδόν 700 εργαζόμενοι είναι στον αέρα ήρθε το νέο “κακό μαντάτο” από την Λήμνο όπου η διοίκηση του ξενοδοχείου “Porto Myrina Pallas” ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως δεν προχώρησε η αγοροπωλησία και το ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει, αφήνοντας 60 οικογένειες στον δρόμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα