ΑΘΗΝΑ
14:11
|
27.04.2024
Η απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη αιφνιδίασε την κυβέρνηση και θυμώνει τον λαό που υποφέρει εδώ και χρόνια από την κρίση διαρκείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις προκαλεί στον Λίβανο η απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη Ριάντ Σαλαμίχ να άρει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα για τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα δίχως να είναι έτοιμο το σύστημα με τις προπληρωμένες ονομαστικές κάρτες για τους δικαιούχους που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου ανακοινώθηκε (σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαντίιντ) στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας την Τετάρτη και επιβεβαιώθηκε σήμερα με τη διαβεβαίωση πως θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τους δικαιούχους με την διαφορά πως η τιμή θα υπολογίζεται όχι με την επίσημη ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας που έχει “παγώσει” στις στις 1.500 λίρες ανά δολάριο αλλά στις 3.900 λίρες που είναι ακόμη και έτσι σημαντικά κατώτερη ισοτιμία από την τιμή που έχει διαμορφωθεί στη “μαύρη αγορά” (20.000 λίρες ανά δολάριο).

Lebanese Protest The End Of The Fuel Subsidy

Σε κάθε περίπτωση οι νέες (ακριβότερες…) τιμές των καυσίμων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Ενέργειας και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν νέες λαϊκές αντιδράσεις καθώς η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική και θεσμική κρίση που πλήττει το Λίβανο από το 2019 έχει εξανεμίσει τα εισοδήματα των περισσότερων πολιτών.

Beirut Port Explosion Fuels Lebanon’s Collapse: ‘May God Save the Country’

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ αποδοκίμασε την απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη λέγοντας πως παραβιάζει το νόμο επειδή αποφάσισε μονομερώς την άρση των κρατικών επιδοτήσεων και διότι αυτό θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά από οφέλη στον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να καθοριστεί η παραπέρα διαχείριση της κρίσης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, κάλεσε για εξηγήσεις τον Κεντρικό Τραπεζίτη.

Ο επικεφαλής του “Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος” (που ίδρυσε ο Αούν και έχει αρχηγό τον γαμπρό τού) Τζιμπράν Μπάσιλ διαφώνησε με την απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη, χαρακτήρισε την απόφασή του ” αιφνιδιαστική και μονομερή” και “νέο πραξικόπημα” ζητώντας από τους υποστηρικτές του κόμματός του να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν.

Εικόνα

Αντίθετα ο Δρούζος πολιτικός Ουαλίντ Τζουμπλάτ, αρχηγός του “Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος”, συμφώνησε με την άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα κρίνοντας πως ήταν απαραίτητη γιατί εξαιτίας της μειώνονται σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Ισχυρίστηκε πως οι επιδοτήσεις δεν πήγαιναν τόσο στους φτωχούς όσο “στη Συρία” και εκτίμησε ότι η άρση των επιδοτήσεων “ήταν αναπόφευκτη”.

Ο ηγέτης των Δρούζων Χριστιανών του Λιβάνου για τις τελευταίες εξελίξεις με  Συρία, Ρωσία, Τουρκία | Euronews

Όπως και να έχει, η απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη εξόργισε χιλιάδες Λιβανέζους που βγήκαν και έκλεισαν κεντρικούς δρόμους σε Βηρυτό, Τρίπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν.

Παράλληλα τεράστιες ουρές εμφανίστηκαν έξω από βενζινάδικα καθώς πολλοί έσπευσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ προτού επιβληθούν οι νέες ακριβότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία βδομάδα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα από καυγάδες που ξεσπούν σε βενζινάδικα στη διάρκεια πολύωρης αναμονής σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα