ΑΘΗΝΑ
23:29
|
20.09.2024
Ο Τζαμαϊκανός παραγωγός και τραγουδιστής έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λι «Scratch» Πέρι (Lee “Scratch” Perry), ο θρυλικός τραγουδιστής, παραγωγός και μάγος του στούντιο, που άνοιξε τα σύνορα της ρέγκε για να κατακτήσει τον κόσμο, πέθανε χθες, Κυριακή (29/8), στην Τζαμάικα. Μυστικιστής και εκκεντρικός, ο «σαμάνος της ρέγκε» ήταν 85 ετών.

Γεννημένος στο Κένταλ της Τζαμάικα το 1936, ο Rainford Hugh Lee Perry εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του χρόνια πριν εγκατασταθεί στο Κίνγκστον στη δεκαετία του 1960.

«Ο πατέρας μου δούλευε στον δρόμο, η μητέρα μου στους αγρούς. Ήμασταν πολύ φτωχοί», είχε πει το 1984 στο βρετανικό rock περιοδικό New Musicalm Express (NME). «Δεν έμαθα τίποτε στο σχολείο. Τα έμαθα όλα στον δρόμο».

«Μάγος της Ρέγκε», Σαλβαδόρ Νταλί του dub», «Ο Upsetter»: Τα προσωνύμια σχηματίζουν μακρά σειρά για την ασύλληπτη φυσιογνωμία που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής, αν και ο ίδιος άρεσε να λέει πως «Πριν να γίνω άνθρωπος, ήμουν ψάρι».

Ο Πέρι έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ το ’70, έθεσε τα βασικά θεμέλια για την ανάπτυξη της dub μουσικής, μέσω των καινοτόμων τεχνικών του, του remixing, της δημιουργία εφέ ενορχήστρωσης, αλλά και με διάφορες φωνητικές προσθήκες.

O πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες, έγραψε στο Twitter: «Η Τζαμάικα έχασε έναν σπουδαίο πρωτοπόρο της μουσικής. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές του θρυλικού παραγωγού και τραγουδιστή Lee Scratch Perry».

Πηγές: CultureNow.gr, NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Art Athina: Ξεκίνησε το ραντεβού με την τέχνη στο Ζάππειο

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Ξεκίνησε το φεστιβάλ Μπαρόκ στη Γερμανική Εκκλησία Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα