ΑΘΗΝΑ
16:49
|
27.04.2024
Σε ισχύ βρίσκεται από χθες στην Ιταλία η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού Covid-19 σε σχολεία, πανεπιστήμια, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες (Τετάρτη, 1/9) στην Ιταλία η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού Covid-19 σε σχολεία, πανεπιστήμια, τρένα, πλοία και αεροπλάνα, ακολουθώντας το σχέδιο που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Ντράγκι από τις αρχές Αυγούστου.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό, γνωστό και ως «green pass», αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιασθεί, έχει αναρρώσει από τον ιό τους τελευταίους έξι μήνες ή έχει βρεθεί αρνητικός τις προηγούμενες 48 ώρες, με το έγγραφο να είναι ήδη υποχρεωτικό για την είσοδο σε κινηματογράφους, μουσεία και κλειστούς αθλητικούς χώρους. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου η νομοθεσία επεκτάθηκε και περιλαμβάνει επιβάτες σε πτήσεις εσωτερικού, πορθμεία και τρένα μεγάλων αποστάσεων, ενώ τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό σχολείων και πανεπιστημίων όσο και οι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν το έγγραφο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μέχρι στιγμής, η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού δεν εφαρμόζεται σε αστικές συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία και μετρό, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα επανεξετάσει το θέμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελούν, επίσης, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθότι δεν εμβολιάζονται, αλλά και τα φεριμπότ που συνδέουν την Καλαβρία με τη Σικελία. 

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροδότησε αντιδράσεις σε 50 ιταλικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς το απόγευμα της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης και του Μιλάνου, με διαδηλωτές να προσπαθούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων στις σιδηροδρομικές γραμμές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο ο υπεύθυνος της ιταλικής αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ξεκαθάρισε χθες πως η χρήση του πιστοποιητικού δεν παραβιάζει το απόρρητο της προσωπικής ζωής των πολιτών, η Γερμανία ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Το πρωί της Τετάρτης, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες δεν θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους εργαζομένους τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, παρότι τόνισε πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις για συγκεκριμένους τομείς με υψηλό κίνδυνο. 

Την ίδια στιγμή, η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού. 

Πηγές: Reuters, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα