ΑΘΗΝΑ
12:51
|
20.09.2024
Ο Μουλά Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις πηγές του ισλαμιστικού κινήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνιδρυτής των ταλιμπάν Μουλά Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί προσεχώς, σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις πηγές του ισλαμιστικού κινήματος, την ώρα που όλα τα μέλη της ηγεσίας του έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπούλ, ενώ δυνάμεις των ταλιμπάν συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στο προηγούμενο καθεστώς στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Μαζί με τον Μουλά Μπαράνταρ, θέσεις κλειδιά του καθεστώτος θα καταλάβουν ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και την διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του Ισλάμ, ανέφερε πηγή των Ταλιμπάν.

Αν και οι Ταλιμπάν έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης, πηγές δηλώνουν ότι αυτή η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση θα απαρτίζεται αποκλειστικά από Ταλιμπάν. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αυτή η πρώτη κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 25 υπουργεία και μία σούρα (συμβούλιο) από 12 “σοφούς”.

Σχεδιάζεται επίσης η συγκρότηση, εντός έξι έως οκτώ μηνών, μίας λόγια ζίργκα (μεγάλης συνέλευσης), με την συμμετοχή γερόντων και εκπροσώπων της αφγανικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το σύνταγμα και η δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.

Οι πηγές θεωρούν ότι το προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί προσεχώς. Πληροφορίες φέρνουν την ανακοίνωση σήμερα, μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, άλλες, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αρκετές χιλιάδες μαχητές περιφερειακών πολιτοφυλακών και απομεινάρια των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μαζευτεί στην κοιλάδα Πανσίρ υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για μια διευθέτηση φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία.

Η νομιμότητα της κυβέρνησης στα μάτια των διεθνών χορηγών και επενδυτών θα είναι καθοριστική. Οι ανθρωπιστικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει για επικείμενη καταστροφή και η οικονομία, που εξαρτάται εδώ και χρόνια από την ξένη βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση.

Λίγο πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, πολλοί Αφγανοί αγωνίζονταν να θρέψουν τις οικογένειές τους εν μέσω έντονης ξηρασίας και έτσι εκατομμύρια Αφγανοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα.

“Από τις 15 Αυγούστου, είδαμε την κρίση να επιταχύνεται και να μεγεθύνεται, με την επικείμενη οικονομική κατάρρευση που έρχεται στη χώρα αυτή”, δήλωσε στο Reuters από την Καμπούλ η Mary-Ellen McGroarty, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Αφγανιστάν.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να αποδεσμεύσει τα δισεκατομμύρια αφγανικού χρυσού, επενδύσεων και αποθεμάτων ξένου νομίσματος που βρίσκονται “παγωμένα” στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά αυτή τη φορά, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο στον κόσμο, με την υπόσχεση ότι θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα απέχουν από αντίποινα εναντίον των παλιών εχθρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι αμφισβήτησαν αυτές τις διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της νέας κυβέρνησης και η επακόλουθη ροή οικονομικής βοήθειας εξαρτώνται από τις κινήσεις της.

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ασφαλή διέλευση για τυχόν ξένους ή Αφγανούς που έχουν μείνει πίσω μετά τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης απο το αεροδρόμιο της Καμπούλ την 31η Αυγούστου.

Πηγές: Reuters, india Today, swissinfo.ch, WION,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα